Ruud kan bli sjefdirigent

Ole Kristian Ruud kan bli mannen i en helt ny stilling ved Den Norske Opera: sjefdirigent. Musikksjefstillingen blir nedlagt, og med det får operasjef Bjørn Simensen mer kunstnerisk makt.

I februar sa Manfred Honeck takk for seg som musikksjef ved Operaen. Han fikk ikke penger til to nyproduksjoner i sesongen som avtalt, og søkte inn i varmen hos Oslo-Filharmonien. Der er han engasjert som første gjestedirigent. Nå skal Operaen omorganisere og vil ha sjefdirigent i stedet for musikksjef. Forskjellen ligger i arbeidsområder.

På kortlista

- Det er først og fremst av praktiske årsaker. En musikksjef er dypere involvert i driften av huset enn en sjefdirigent. Musikksjefen som er engasjert for fire måneder i året, er mye på reisefot og kan ofte være vanskelig å få tak i. Vi kan ikke sitte og vente med viktige avgjørelser, sier operasjef Bjørn Simensen, som med opprettelsen av en sjefdirigentstilling overtar mye av oppgavene og ansvaret til musikksjefen.

Operaledelsen har til nå vurdert 70 kandidater til sjefdirigentjobben. Seks- sju stykker står tilbake på lista. Dagbladet kjenner til at en av dem er en nordmann, Norrköping Symfoniorkesters dirigent Ole Kristian Ruud.

Lyst på opera

- Hva sier du om du blir spurt, Ole Kristian Ruud?

- Det kommer an på. Det er i alle fall avhengig av om det blir noen gjestespill på Operaen framover. Vi har forsøkt å få til noe en stund, men tida har vært litt knapp.

- Men jeg har lyst til å gjøre mer opera framover, og har i samarbeid med agenten begynt å plotte inn slike jobber. Blant annet skal jeg være noen måneder med Opera North i Leeds. Så vi får se, sier Ruud, som allerede torsdag kan oppleves i Den Gamle Logen med solister og orkester fra Operaen.