Ruvende diktator-roman

Historisk roman som skremmer og fascinerer.

Les flere bokanmeldelser!

BOK: I sin nye roman, «Bukkefesten», leverer den peruanske forfatteren Mario Vargas Llosa et drama med svik og hoffintriger av Shakespeareske dimensjoner, og med en hovedperson som Dickens knapt kunne gjort mer ufyselig. Men denne historien handler om virkelige personer.

Utgangspunktet er Trujillo-epoken i Den dominikanske republikk, fra 1930 da generalissimo Rafael Leonidas Trujillo Molinas kom til makten, og til han i 1961 ble drept i et attentat.

Pinlig realistisk

Vi har å gjøre med en ekte latinamerikansk diktatorroman, så spekket med latterlig machismo at den tidvis fortoner seg som en farse, men samtidig så detaljert og pinlig realistisk i forhold til historiske begivenheter at det politiske alvoret blir slående.

Trujillo, også kalt «Velgjøreren» eller «Bukken», var en av Latin-Amerikas verste. Han bemerket seg med massakre på haitianske arbeidere, et mislykket attentat på Venezuelas president Betancourt, konflikter med den katolske kirke og ved å komme i unåde hos OAS. At selv ikke CIA ville ha noe med ham å gjøre, sier mye om hans despotiske kvaliteter. Han kunne sin Machiavelli, og omga seg med et politisk og militært «hoff» så sleipt og underdanig at det til slutt ble hans bane. Han ble drept av gamle lojalister som snudde seg mot ham.

Mørk flekk

Vargas Llosas Trujillo-figur forakter dem som frykter ham, men han tviler sjelden på sin gudegitte posisjon:

«Trujillo kunne gjøre vann til vin og gjennomføre bespisningsunderet med fem brød og to fisker, om det skulle ramle ham inn.»

Han har én svakhet, slik han presenteres for oss, 70 år gammel: Han har prostataproblemer og plages av inkontinens. Det er uhørt hos en mann som fortsatt betvinger sine ministrers koner, og som er berømt i folkedypet for at han ikke engang svetter i tropeheten:

«Der var den: den mørke flekken som spredte seg omkring buksesmekken og dekket et stykke av det høyre benet (...) Raseriet tok tak i ham og ristet ham. Han kunne undertvinge mennesker, tvinge tre millioner dominikanere i kne, men ikke styre lukkemusklene sine.»

I en parallell historie møter vi New York-advokaten Urania Cabral. Det er 35 år siden hun forlot hjembyen Santo Domingo, som den gang het Ciudad Trujillo. Hun var bare 14 år da hun i all hast ble skysset ut av landet, takket være nonner med forbindelser i USA. Nå vender hun «hjem» for å konfrontere sin gamle far, som er stum og lammet etter et slag. Aldri har hun svart på brevene hans, aldri ringt eller oppsøkt ham på disse åra.

Faren hadde vært Trujillo-lojalist og president i Senatet da han, av uforklarlige grunner, falt i unåde hos Velgjøreren. I et forsøk på å redde livet og komme inn i varmen igjen «ofret» han sin naive, jomfruelige 14-åring til den 70 år gamle Bukken.

Siste dager

Mario Vargas Llosa klipper fram og tilbake mellom Uranias historie og Trujillos siste 14 dager. Parallelt skildrer han attentatmennene som sitter i en bil og venter på sitt bytte; han forteller hver og ens historie, hvorfor de vender seg mot mannen de en gang tjente.

Risvik-parets oversettelse er som vanlig raffinert.

MARIO VARGAS LLOSA: Hans nye roman «Bukkefesten» er et drama med svik og hoffintriger av Shakespeareske dimensjoner.