Ruvende Fjeld

Den perfekte symbiose av gode sanger og akustisk vellyd.

CD: Da jeg var liten var det ingen ting som slo et ekte amerikabesøk fra tante og onkel, som alltid brakte spennende gaver. Jonas Fjeld fikk amerikabesøk av et helt band på fire til sine årlige romjulskonserter i Drammens Teater i 2005. På scenen sto også et av USAs nyere bluegrassband - og det eneste i sjangeren på indielabelen Yep Rock. Sammen har de spilt inn en liveplate som virkelig fanger øyeblikket . Til tross for kort tid til øving, klaffer alt: regi, låtvalg, arrangementer, musisering, lyd, stemmer og stemning.

Danko og Andersen

Det er ikke første gang Fjeld samarbeider med amerikanere. De siste 20 åra har han riktignok lagd melodier til Ole Paus-tekster - på norsk - men før det rakk han blant annet å spille inn et par plater i Nashville. Mange vil også huske cd-samarbeidet med Rick Danko og Eric Andersen på 90-tallet. Og det var nok det siste som fikk Chatham County Line fra Nord-Carolina til å slå til på tilbudet om å spille med - for dem - ukjente Fjeld fra Norge.Countrymusikken har fulgt Jonas siden han som seksåring hørte Gene Autry synge albumets åpningsspor «Mr. And Mississippi» - dagen før 78-plata ble smelta om til skismørning! Og det er som om Jonas har ventet på en sjanse til å presentere noen av sangene sine i bluegrassdrakt, med gitarer, mandolin, banjo, fele og vokalharmonier. Det gjør noe med sangene, samtidig slipper Chatham til med noen av sine. På sedvanlig bluegrassvis nærmest «slåss» de om den ene sangmikrofonen midt på scenen. Stemningen er løssluppen og uformell, men ikke mer enn at det er presisjon hele veien. Og Jonas sprudler.

Lærte av Jonas

Ekstra sjarmerende er det når Chathams John Teer noe prøvende synger på norsk, og når bandet forteller at de har lagd «Lonesome In Caroline» etter mønster av Jonas\' sanger om tingene som omgir ham, som «Den svarte elva» og «Konnerud» - og kvitterer med en liten Drammen-referanse.Blant 17 låter får vi også «Single Engines» og «When Morning Comes To America» signert Jonas og hans Nashville-kompis Jim Sherraden (som satte ham i kontakt med Chatham), den første aldri spilt inn tidligere av Jonas og den andre fra «Danko Fjeld Andersen» (1991). Hilde Heltberg gjester på «Sigve» og vi får «Engler i sneen» på norsk og engelsk før verket krones med Tom Paxtons fantastiske «Last Thing On My Mind» og «Whipporwill» (er det «Sigve» på engelsk?). Det er så man blir forbannet for at man ikke var der, men heldigvis blir det en ny mulighet snart. Etter opptak for NRKs «P1-scenen» 6. mars, blir det 21 konserter i Norge med start i Vestfossen dagen etter.