Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision

Rybak føler press før Eurovision-finalen: - Tar opp noen annens plass

Nå skal artisten spare på stemmen.

KRYSSER FINGRENE FOR SEIER: Alexander Rybak skal nok en gang knive om førsteplassen i Eurovision Song Contest. I 2009 vant han låtkonkurransen med «Fairytale». Lørdag skal han prøve lykken med «That's how you write a song». Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KRYSSER FINGRENE FOR SEIER: Alexander Rybak skal nok en gang knive om førsteplassen i Eurovision Song Contest. I 2009 vant han låtkonkurransen med «Fairytale». Lørdag skal han prøve lykken med «That's how you write a song». Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

LISBOA (Dagbladet): Alexander Rybak skal nok en gang knive om seieren i Eurovision Song Contest. Under semifinalen torsdag kveld ble det kjent at 31-åringen er blant deltakerne som er stemt videre til finalen lørdag.

DEN GANG DA: Alexander Rybak vant finalen i Eurovision Song Contest i Moskva i 2009, med rekordhøye 387 poeng. Nå er han nok en gang klar for Eurovision-finalen. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
DEN GANG DA: Alexander Rybak vant finalen i Eurovision Song Contest i Moskva i 2009, med rekordhøye 387 poeng. Nå er han nok en gang klar for Eurovision-finalen. Foto: Sara Johannessen / Scanpix Vis mer

På pressekonferansen torsdag kveld erkjente Rybak at han som tidligere Eurovision-vinner føler på et visst press:

- Jeg føler et press for å opptre og underholde. Jeg har gjort dette før. Nå tar jeg opp noen annens plass. Jeg vil bare underholde folk nå når jeg har en sjanse til å være her, sa Rybak, til applaus fra de andre finalistene og den oppmøtte pressen.

Østeuropeiske stemmer

Fra salen fikk Rybak spørsmål om hvordan det påvirket hans sjanser at mange østeuropeiske land, som Russland og Polen, har forsvunnet ut av konkurransen.

- Selvfølgelig håper jeg at også folk i de østeuropeiske landene vil stemme på meg. Alt er opp til showet, sa den nybakte finalisten.

Rybak fikk også spørsmål om hva Eurovision betyr for ham.

- Dette er en veldig artig opplevelse for meg. «Fairytale» og 2009 vil alltid være spesielt for meg som artist. Det er en stor ting for alle artister å ha en låt eller hendelse folk husker deg for, sa 31-åringen, som ikke la skjul på at han ønsker å markere seg sterkt på lørdag, der han skal opptre i første halvdel av showet:

- Jeg har lyst til å gjøre et så sterkt inntrykk i år, at når folk tenker på meg etter å ha sett finalen, vil de tenke: Yeah, that’s how you write a song.

ANDRE SEMIFINALE: Norge er storfavoritter i forkant av kveldens semifinale. I Dagbladets Eurovision-studio har vi med oss kulturjournalist og anmelder Anders Grønneberg, og vaktsjef og Eurovision-entusiast Jan Thomas Holmlund. Hvem er kveldens favoritter, og hvem er Rybaks sterkeste motstandere? Og hvorfor er Sverige så gode i denne konkurransen? O... Vis mer

Sparer på stemmen

Rybak møtte den norske pressen for en ultrakort pressekonferanse natt til fredag.

Der fortalte han blant annet at de tidligere Eurovision-vinnerne Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen er på vei til Lisboa for å se ham i finalen lørdag.

Rybak svarte også på hvordan det er å ha et favorittstempel.

- Det er hyggelig at folk tror på sangen. Særlig når det er en sang som handler om å tro.

- Du er perfeksjonist. Har du noe å forbedre før lørdagen?

- Enda lavere skuldre, svarte Rybak, som la til at han håpet å kunne kose seg enda mer i lørdagens finale enn han gjorde torsdag kveld.

Artisten avsluttet pressekonferansen etter få minutter, med følgende begrunnelse:

EUROVISION: Israel er en av storfavorittene til å vinne årets Eurovision. De stiller med en låt som kan virke inspirert av metoo-bevegelsen. Ingeborg Heldal og Marie Simonsen gjestet Dagbladets Eurovision-studio i forkant av tirsdagens semifinale. Video: Ørjan Ryland/Emilie Rydning/Marie Røssland Se hele sendingen her: https://goo.gl/QehwX7 Vis mer

- Jeg må spare på stemmen. Beklager!

Rybak har vært åpen om at han har slitt med influensa i tiden opp mot Eurovision.

- Grattis, Norge!

Rybak var først ut på scenen i Altice Arena torsdag kveld, og høstet godord etter opptredenen.

Expressens anmelder Anders Nunstedt mistenker at Rybak kan nå til topps i låtskriverkonkurransen for andre gang:

- Grattis, Norge! Alexander Rybak gjorde alle sine tåpelige moves akkurat som på øvelsene, og kommer til å seile videre mot den store avgjørelsen. Kanskje til og med som nummer én.

Dagbladets anmelder Torgrim Øyre trillet en firer for Rybaks semifinale-innsats.

«Alexander kommer seg greit gjennom det, men mangler kanskje det lille overskuddet. Vi satser på at han setter inn det siste energigiret når han kommer til finalen, for det gjør han jo.» skrev Øyre - og fikk rett.

- MYE NERVER: Alexander Rybaks kvinnelige dansere, Lisa Børud og Lene Kokai Flage, tar deg med bak scenen, hvor de forbereder seg til den avgjørende semifinalen 10. mai. Video: Privat / Ingrid Cogorno Vis mer

Falt på bettinglista

Før opptredenen i Altice Arena torsdag kveld, lå Rybak på andreplass på bettinglista, kun forbigått av storfavoritten Kypros. Etter opptredenen falt nordmannen ned til sjetteplass, før han gjorde et lite hopp opp til femteplass, der han befinner seg i skrivende stund.

Under Eurovision-finalen i Moskva i 2009 stakk Rybak av med førsteplassen med låta «Fairytale». Da vant han med rekordhøye 387 poeng.

Johnny Logan er den eneste artisten som har vunnet Eurovision to ganger. Dersom Rybak vinner lørdag, får iren selskap i dobbeltvinner-klubben.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media