Rybak radiotopper Russland

Opplever eventyrlig suksess med «Fairytale». Nå er han mer populær enn Justin Timberlake.

RADIO-RYBAK: Med sine 23 851 radioavspillinger av låta «Fairytale» toppet Alexander Rybak forrige ukes topp 100-liste på radio i Russland. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
RADIO-RYBAK: Med sine 23 851 radioavspillinger av låta «Fairytale» toppet Alexander Rybak forrige ukes topp 100-liste på radio i Russland. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer

||| (Dagbladet): I perioden 15. juni til 21. juni har Alexander Rybaks «Fairytale» blitt spilt 23 851 ganger av russiske radiokanaler. Det vil si at russiske radio-DJ'er har satt på låta 142 ganger i timen sammenhengende i én uke.

Radiolyttende russere skal dermed ha vært rimelig opptatt med vodkadrikking om de ikke har fått med seg låta til den populære Melodi Grand Prix-vinneren.

- Alexander er veldig fornøyd med å være så populær i de to landene han betegner som hjemme, Norge og Russland. Det er her han har røttene sine, sier Rybaks manager, Kathrine Synnes Finnskog, til Dagbladet.

Slår Timberlake
Ved å ligge som nummer én på på topp 100-lista over flest radiospillinger i Russland, har han dermed blitt spilt flere ganger enn både  Justin Timberlake, Beyonce og Lady Gaga den siste uken.

Det har gjort at plateselskapet Universal i Russland ikke har stresset med å spille inn en russiskspråklig versjon.

- De ville da risikere å konkurrere mot hverandre med tanke på spilletid. Ved at låten har blitt så fantastisk godt mottatt i orginalversjonen med engelsk tekst, ble det aldri nødvendig å spille inn en ny versjon tilpasset Russland, forklarer Finnskog Synnes.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, snakker i store ord om Rybaks suksess i utlandet når han får opplest radiotallene av Dagbladet. Rybaks radiosuksess mener han er unik.

- Dette er helt vanvittig. Hvis disse tallene stemmer, så er det helt unikt og historisk at en norsk artist å gjøre det så bra i såpass mange land samtidig. Det kan nesten bare sammenlignes med A-ha, sier Borch Bugge.

P3 var den første radiokanalen som listet «Fairytale», først på b-lista og så på a-lista. Resten er historie.

- Vi er veldig stolte av det, altså. Allerede 20. februar spilte vi ham for første gang, forklarer musikksjefen.

Forventer gullplate

Også albumsalget til den felespillende 23-åringen fra Nesodden har tatt av i Russland. Nå snakkes det om gullplate.

- Den har solgt godt over 10 000 eksemplarer, men vi forventer å i alle fall runde 20 000, opplyser Rybak-manageren.

Det har tidligere blitt kjent at det skal spilles inn en ny albumversjon av «Fairytale» tilpasset det russiske markedet. Nå skal Rybak imidlertid konsentrere seg om å promotere den eksisterende platen i Norge gjennom en fullbooket festival-turné. Men etterpå står Russland for tur.

- Det jobbes med en russisk turné også, men ingen datoer eller steder er foreløpig klare.