Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP 2018

Rybak-seier kan koste NRK minst 100 millioner

NRK håper Alexander Rybak vinner MGP, men innrømmer at det kan sluke lisenspenger.

VANT: Alexander Rybak, som vant den internasjonale finalen i 2009 med låta «Fairytale», skal igjen representere Norge når Eurovision Song Contest går av stabelen i Lisboa i mai. FOTO: NTB Scanpix
VANT: Alexander Rybak, som vant den internasjonale finalen i 2009 med låta «Fairytale», skal igjen representere Norge når Eurovision Song Contest går av stabelen i Lisboa i mai. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alexander Rybak sang seg inn til en klar serier i den norske MGP-finalen lørdag. Dermed skal han igjen representere Norge, når det braker løs i Lisboa i mai.

Og ifølge MGP-eksperter har Alexander Rybak gode muligheter for å stikke av med seieren.

Dersom Norge vinner årets internasjonale konkurranse, er det NRK som vil stå for arrangementet neste år. NRK opplyser overfor Dagbladet at da Norge var vertskap i 2009, kostet dette 130 millioner norske kroner. Dette ble tatt fra NRKs eget budsjett.

- Budsjettet lå på rundt 190 millioner, men med inntekter fra andre deltakerland, sponsorer og billettsalg kostet det til slutt rundt 130 millioner, sier Charlo Halvorsen, underholdningssjef i NRK.

- Konsekvenser for ressursbruk

Det ble en folkefest i Telenor Arena. Men innhugget i økonomien førte også til at NRK ikke så seg i stand til å by på sportsarrangementer, og NRK Drama ble holdt på sparebluss det neste året, skrev Aftenposten i 2012.

Sendingen av tre allerede ferdig innspilte dramaserier måtte også utsettes til året etter, fordi seriene må føres på budsjettet for det året de sendes, skrev e24.

Halvorsen vil ikke spekulere i hva det eventuelt vil koste for NRK, dersom Rybak vinner igjen.

- Men det vil få noen konsekvenser for ressursbruk i NRK hvis vi skal ta ut et tresifret antall millioner i et prosjekt som dette. Det er helt naturlig. Vi har de pengene vi har, sier Halvorsen.

Han legger til at han alltid tror at Norge vinner etter den norske finalen.

- Og jeg har like stor tro i år, sier han.

- Enorm fanbase

Da Russland arrangerte MGP-festlighetene i 2009, kostet det 270 millioner kroner, som var rekordhøyt. Ifølge SVT var summen en god del lavere da Sverige var vertskap i 2016. Da var SVTs budsjett for de tre finaleprogrammene 125 millioner svenske kroner.

Anders Tangen, redaktør for nettstedet ESC Norge, Norges største nyhetsside for Melodi Grand Prix, anslår at NRK ville brukt en noe høyere sum i dag, enn de gjorde i 2010.

- Jeg gjetter oppunder 200 millioner kroner. Men det er viktig å presisere at dette kun går fra NRKs budsjetter, sier Anders Tangen.

VANT IGJEN: Se vinnerintervjuet med den ferske MGP-vinneren. Video: Anita Arntzen Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Både han og MGP-ekspert Kato Hansen tror det er mulig for Rybak å hanke inn nok en MGP-seier.

- Rybak er en stor artist i Europa. Han har en enorm fanbase i Mellom- og Øst-Europa, så han kommer til å få masse stemmer. Jeg er usikker på hvordan juryene kommer til å ta dette bidraget, men jeg føler meg ganske sikker på at Norge blir det landet som får flest stemmer fra publikum i år, sier Kato Hansen.

Han er tidligere formann i den norske Melodi Grand Prix-klubben, og har skrevet boka «Melodi Grand Prix: artistene, suksessene, skandalene, antrekkene» sammen med tidligere MGP-kommentator Jostein Pedersen.

Men Hansen presiserer at han ikke tror Rybak vil nå langt bare på grunn av fanbasen, men også fordi han er en dyktig artist.

- Skiller seg kraftig ut

Basert på presentasjonsvideoene av årets bidrag tror Hansen at Rybak vil knive om seieren med Sverige, Frankrike, Tsjekkia og Belgia.

- Rybak klarer å skape de tre minuttene magi som MGP handler om. Så han har både sin uovertrufne scenesjarm, musikalitet og artisteri, og fanbasen sin, sier han.

- Men så langt tror jeg ikke at det vil være like enkelt for Rybak å seile inn til en seier som i 2009. Hans låt er ikke en ny «Fairytale». Men hvis han spisser koreografien, har han en reell sjanse, legger Hansen til.

Anders Tangen presiserer at det ikke er én enkelt låt som peker seg ut som favoritt i år.

- Det gjør feltet mer åpent. I tillegg skiller Rybaks låt seg ganske kraftig ut, med å være en show-låt. Den er laget til formatet, og Rybak har også karisma. Det er ikke så mange artister som greier å leke på en så stor scene, sier Tangen.

Tror Norge vil klatre

Ifølge bettingselskapene ligger Norge i skrivende stund an til å få en niendeplass i den internasjonale finalen. Israel troner på topp.

- Det er først når vi kommer ordentlig i gang at oddsen virkelig gjør seg gjeldende, og jeg tror vi kommer til å klatre videre opp. Det er virkelig ikke umulig at vi vinner, sier Tangen.

Han tror Norge vil kjempe om seieren med Bulgaria, Israel, Estland og Sverige.

–Det er de jeg tror også vil ligge i toppen. Men man skal ikke se bort fra Italia heller, sier Tangen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!