Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision

Rybak vakler, mens kypriotiske Eleni står fjellstøtt på høye hæler

Skål, nå er det fest: i kveld skal det avgjøres.

HÅP?: Alexander Rybak har falt igjen på bettinglistene etter å ha blitt vurdert som nummer 2 Lisboa, Portugal 20180509. Alexander Rybak framfører sitt bidrag i Eurovision Song Contest: "Thats How You Write a Song" under onsdagens prøver før torsdagens semifinale i Lisboa.

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
HÅP?: Alexander Rybak har falt igjen på bettinglistene etter å ha blitt vurdert som nummer 2 Lisboa, Portugal 20180509. Alexander Rybak framfører sitt bidrag i Eurovision Song Contest: "Thats How You Write a Song" under onsdagens prøver før torsdagens semifinale i Lisboa. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Endelig, så er lørdagen her med Melodi Grand Prix-finalen. Semifinalene tidligere denne uka har vært som kjedelige vorspiel. Nå er det, dog om noen timer, bare å ta fram flaska med rosa bobler og jakka med paljetter. Jeg skal selv vurdere rød leppestift, men grensa går ved tangatruse og høyhælte sko. Skål, «euroskruller» i alle land og med alle legninger, nå er det fest.

Vi får ikke den mest langbeinte vinneren i MGP-historien, selv om kypriotiske Eleni Foureira skulle vinne. Etter at hun vrikket seg fram med florlette gevanter på scenen tirsdag, og den israelsk «høna» Netta ble presset ned fra den øverste vaglepinnen, er hun favoritt til å vinne. Ifølge oddsen, som vi skal ta like lite bokstavelig som bibelen.

Rykk tilbake til start, heter det i brettspillet Monopol. Alexander Rybak lå lenge på 8.-10. plass på Eurovision-oddsen, men så rykket han opp og ble liggende ei uke som nummer to. Det tente for alvor en gnist og tro på norsk seier. Etter opptredenen i går justerte Europa forventningene, og han trakk kortet «Rykk tilbake til start». NRK sparer opp mot 150 millioner kroner på å slippe å arrangere MGP-finalen neste år, penger det og.

Oddsen er en pekepinn, ingen fasit på hva vi vil se i kveld. Men vi skal ikke utelukke at Israel kan gå på sin fjerde MGP-seier, selv om jeg heller vil se Frankrike eller Italia på toppen av pallen – nasjonene som har de to beste bidragene. Sverige har, ifølge oddsen, doblet sine vinnersjanser og Benjamin Ingrosso ligger fire plasser over Rybak, på en 5. plass. Ingen sure miner over söta bror, lykke til.

Ukraina

Mélovin, «Under The Ladder»

UKRAINA: Melovin
UKRAINA: Melovin Vis mer

Popskvalder, mas og totalt meningsløst, dette. Skulle vært anmeldt til musikkpolitiet. Artisten som kaller seg Mélovin burde vært dømt til å lære seg å synge, for her er den mangel på kraft og treffsikkerhet. Den energiske låta er heseblesende og utmattende.

Spania

Amaia y Alfred«Tu Canción»

SPANIA: Amaia og Alfred
SPANIA: Amaia og Alfred Vis mer

Skjønn samstemt sang av den spanske duoen Amaia Romero and Alfred García. Langsom orkesterballade som bare er fin: Vokalen er så vakker og melodien betagende. Dette er et MGP-bidrag som påkaller vare emosjoner, rolig og nedpå, men den risikerer å drukne i eurostøy.

Slovenia

Lea Sirk, «Hvala, ne!»

SLOVENIA: Lea Sirk
SLOVENIA: Lea Sirk Vis mer

Kvinnestemme, tung synthbass og rytmer. Det er basisen i denne vokalakrobatiske «Hvala, ne!» som Lea Sirk synger på morsmålet. Her er intensjonene gode, et forsøk på å være moderne, leken og rytmisk. Den klarer ikke helt å bestemme seg for hva den vil være, avantgardistisk eller mainstream.

Litauen

Ieva Zasimauskaitė, «When We're Old»

LITAUEN: Ieva Zasimauskaitė
LITAUEN: Ieva Zasimauskaitė Vis mer

En var og transparent ballade som appellerer til små, blå følelser. Den er så langsom at jeg frykter den skal stoppe. Personlig så liker jeg sangen og den forsiktige framføring, men jeg er redd den vil drukne i eurostøy og fordampe på den store scenen uten at vi enser noe.

Østerrike

Cesár Sampson, «Nobody But You»

ØSTERRIKE: Cesár Sampson
ØSTERRIKE: Cesár Sampson Vis mer

Østerrike er vel ikke landet vi har størst forventninger til, vanligvis. Men i år sender alpelandet en gospelsoullåt som fenger. Det er en sløy og deilig ballade som bærer på forventninger, og innfrir dynamisk så vel som vokalmessig. Cesár Sampson synger godt.

Estland

Elina Netsjajeva, «La Forza»

ESTLAND: Elina Nechayeva
ESTLAND: Elina Nechayeva Vis mer

Operapop fra en klassisk skolert artist. Sopranen tar oss til store høyder, til en firstrøken C. Vokalteknisk imponerer hun, men fy så kjedelig og operapompøst, pålesset av klisjeer og annen styggedom: Bivirkningene er påtakelige – nei, ingen medisin man vil forskrive.

Norge

Alexander Rybak, «That's How You Write A Song»

NORGE: Alexander Rybak
NORGE: Alexander Rybak Vis mer

Ni år etter at han vant hele bøtteballetten i Moskva, er han igjen på plass, denne gangen i MGP-hovedstaden Lisboa. Og det med en låt son er et par divisjoner under «Fairytale». Han kommer høyt på sjarm og showbiz, men jeg tviler fremdeles på at han går til topps.

Portugal

Cláudia Pascoal«O Jardim»

PORTUGAL: Cláudia Pascoal
PORTUGAL: Cláudia Pascoal Vis mer

Vertslandet er direkte kvalifisert til kveldens finale. Men jeg har mine tvil om Cláudia Pascoal hadde kvalifisert seg hvis hun måtte gjennom en delfinale. En fin og søt ballade, men den mangler vokalkraft. Den er famlende framført, og hun synger spinkelt. Her må det krutt til.

Storbritannia

SuRie«Storm»

STORBRITANNIA: SuRie
STORBRITANNIA: SuRie Vis mer

Storbritannia ser i år ut til å ta MGP mer alvorlig enn vanlig. De er garantert finaleplass, og sender stor sett noe tvilsomt fra et sanert overskuddslager. SuRie, eller Susanna Marie, byr på en frisk poplåt som. Myk sang og fengende rytmer til en grei melodi. Greit nok.

Serbia

Sanja Ilic & Balkanika, «Nova Deca»

SERBIA: Sanja Ilić & Balkanika
SERBIA: Sanja Ilić & Balkanika Vis mer

Opptempo etnopop. Det begynner som et lydspor til et middelalderepos med fløytespill og dramatiske vokaldeklarasjoner på et språk jeg ikke forstår. Om det går fra vondt til verre, er jeg ikke sikker på – men særlig oppløftende er det ikke. Det er ikke kjedelig, bare så utmattende.

Tyskland

Michael Schulte
«You Let Me Walk Alone»

TYSKLAND: Michael Schulte
TYSKLAND: Michael Schulte Vis mer

Tyskland skjerper seg, og har vel neppe levert en så bra MGP-låt siden de vant i Telenor Arena i 2010. Krølltoppen Michael Schulte framfører en moderne, tidsriktig og likandes ballade. Det begynner med flygel og sang, så får den vind i seilene og vi blir tatt av vinden.

Albania

Eugent Bushpepa, «Mall»

ALBANIA: Eugent Bushpepa
ALBANIA: Eugent Bushpepa Vis mer

Etter den islandske ubåten kunne vi trenge en skikkelig oppstiver, en trøst. Men den må du til barskapet for å få, for det er lite å hente å fra av Albania. Pop med klare etniske tråder sunget på morsmålet, fyren har fin stemme, men låte er flatere enn ei lefse.

Frankrike

Madame Monsieur
«Mercy»

FRANKRIKE: Duoen Madame Monsieur
FRANKRIKE: Duoen Madame Monsieur Vis mer

En fransk duo bestående av Jean-Karl and Emilie sikter høyt og treffer godt. Her er det my tristesse og alvor pakket inn i blå melankoli, men uten av det blir vondt å gå eller tungt å puste. Dette er veldig vakker, kjølig og langstrakt pop båret fram med fransk eleganse.

Tsjekkia

Mikolas Josef, «Lie To Me»

TSJEKKIA: Mikolas Josef
TSJEKKIA: Mikolas Josef Vis mer

Ajajaj. Dette groover fra første takt. Minimalistisk, men likevel så mye. At en trompet kan være så sexy, tenker jeg ikke ofte på i disse korpstider. Funky og flott. Trompetsignaturen går som en tråd gjennom låta til ungguttens soulsløye stemme. Forførende.

Danmark

Rasmussen, «Higher Ground»

DANMARK: Jonas Flodager Rasmussen
DANMARK: Jonas Flodager Rasmussen Vis mer

Nei, det er ikke Kristoffer Hivju som deltar for Danmark, men Jonas Flodager Rasmussen, som likner forbløffende. Dette er norrøn, storslagen pop og videoen viser et krigsepos, og da «Game of Thrones»-allegorien helt ok. Litt overraskende at nabolandet er i finalen, men hyggelig.

Australia

Jessica Mauboy, «We Got Love»

AUSTRALIA: Jessica Mauboy
AUSTRALIA: Jessica Mauboy Vis mer

Australia debuterte i Eurovision Song Contest i 2015, og tar dette langt mer seriøst enn en del av de mer matleie britene – og andre selvsagte finalister. «We Got Love» er en grandios musikalaktig pop, som får meg til å tenke litt på «Løvenes konge». Fint, rytmisk og inkluderende.

Finland

Saara Aalto, «Monsters»

FINLAD: Saara Aalto
FINLAD: Saara Aalto Vis mer

Dette kan bli en av MGPs overraskelser. De er allerede i finalen, sann mine ord. Både Saara Aalto og låta er en liten finslipt juvel. Først hørtes den noe ordinær ut, men etter noen lyttinger fester den seg. Dette er catchy og moderne pop med god melodi i bunnen.

Bulgaria

Equinox, «Bones»

BULGARIA: Equinox
BULGARIA: Equinox Vis mer

En artist, eller band, som vil være høy og mørk, tenker jeg når lyden av Bones strømmer ut. En rolig ballade som forsøker å være sofistikert, men som snubler i et repeterende og introvert budskap. At den regnes som en av årets MGP-favoritter, er mer enn jeg kan skjønne.

Moldova

DoReDos, «My Lucky Day»

MOLDOVA: DoReDos
MOLDOVA: DoReDos Vis mer

Moldova sender en folkpop-trio til MGP-manesjen. Den har helt klar etnisk folklore over seg, men teksten på engelsk gjør den mindre fremmed. Her er det fart, rytmer og dans – her er glede og det bobler livsbejaende. Litt mindre statisk og ompa ompa-aktig, kunne det blitt langt bedre.

Sverige

Benjamin Ingrosso, «Dance You Off»

SVERIGE: Benjamin Ingrosso
SVERIGE: Benjamin Ingrosso Vis mer

Dette kan svenskene: Lage smektende pop ved å trykke på de rette knappene og trylle fram edelt metall av relative enkle grunnstoffer. En melodiøs, sjelfull, opptempo og dansbar låt som smyger seg innpå. Benjamin Ingrosso har lys, femi, men kledelig stemme. Ærlig og anstendig, dette.

Ungarn

AWS, «Viszlát Nyár»

UNGARN: AWS
UNGARN: AWS Vis mer

Her røsker det i skrotten. Det er ikke ofte vi hører tung rock og kompromissløs metal i denne manesjen. Et befriende innslag og en pause fra euromeningsløsheten, selv om metalmenigheten nok vil kalle dette for pusete mykmetal. Fengende er den, men neppe noen stor stemmesanker.

Israel

Netta, «Toy»

ISRAEL: Netta
ISRAEL: Netta Vis mer

Ifølge oddsen er dette årets europeiske MGP-vinner. Gjerne for meg, for dette er blant de beste av året i denne innhengningen. Netta klukker som ei høne, låta er forfriskende morsom og vanedannende. Får lyst til å danse og ta en fest, bare ikke et politisk bakteppe ødelegger for Netta.

Nederland

Waylon, «Outlaw In 'Em»

NEDERLAND: Waylon
NEDERLAND: Waylon Vis mer

Willem Bijkerk kaller seg Waylon. Som 18-åring ble han invitert til å jobbe med selveste Waylon Jennings i Nashville. Dette er noe vi sjelden hører i MGP, hardcore erkeamerikansk countryrock. Det er tungt og melodiøst med hylende gitarer. Et herlig innslag i denne jammerdalen.

Irland

Ryan O'Shaughnessy, «Together»

IRLAND: Ryan O'Shaughnessy
IRLAND: Ryan O'Shaughnessy Vis mer

Irland har levert flere uforglemmelig øyeblikk, og da mener jeg i begge ender av kvalitetsskalaen. Denne balladen er faktisk ok, litt forutsigbar og tam, men den har noe enkelt og ærlig ved seg som gir utslag. Fin falsettsang og vokalutfordringer. Godt framført, den kan havne i finalen – og gjorde det.

Kypros

Eleni Foureira, «Fuego»

KYPROS: Eleni Foureira
KYPROS: Eleni Foureira Vis mer

Kypros leker med ilden. Eleni Foureira åler seg rundt i undertøy, vandrer på høye hæler i tettsittende skinnklær – for så å danse tilsynelatende naken. Låta? Vel, testosterontåka sier en firer: En moderne poplåt med leken melodi, etniske understrømmer og medrivende rytmer. Som om Destiny's Child skulle gjort reklame for Victoria's Secret.

Italia

Ermal Meta e Fabrizio Moro
«Non Mi Avete Fatto Niente»

ITALIA: Ermal Meta og Fabrizio Moro
ITALIA: Ermal Meta og Fabrizio Moro Vis mer

Etter å ha stått over slagerkonkurransen en rekke ganger, er Italia tilbake. De leverte bra i fjor, og enda bedre i år. Alvorlig tema på et språk jeg ikke forstår, men likevel skjønner jeg videoen. En følsom, melankolsk opptempo poplåt med kul vokalattakk og nydelig driv. Fin favoritt, med ikke oddsens.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media