Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision

Rybak videre til Eurovision-finalen

Alexander Rybak viste Europa hvordan en låt skal skrives - og framføres.

GRUNN TIL Å GLISE: Alexander Rybak og «That's how you write a song» er stemt videre til Eurovision-finalen i Lisboa lørdag. Foto: NTB Scanpix
GRUNN TIL Å GLISE: Alexander Rybak og «That's how you write a song» er stemt videre til Eurovision-finalen i Lisboa lørdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LISBOA (Dagbladet): Alexander Rybak var førstemann ut i torsdagens semifinale i Eurovision Song Contest, og høstet solid applaus og jubel fra publikum i den portugisiske hovedstaden.

Europa er tydeligvis fornøyde med Rybaks innsats, og har stemt ham videre til finalen lørdag.

Rybak får følge av både Sverige og Danmark, i tillegg til Nederland, Slovenia, Australia, Ukraina, Ungarn, Moldova og Serbia.

Anmelder Anders Nunstedt i svenske Expressen sier følgende etter Rybaks opptreden:

- Grattis, Norge! Alexander Rybak gjorde alle sine tåpelige moves akkurat som på øvelsene, og kommer til å seile videre mot den store avgjørelsen. Kanskje til og med som nummer én.

Nunstedt sier samtidig at «That's how you write a song» ikke holder «Fairytale»-nivå, og viser til låta Rybak vant Eurovision med i 2009.

ANDRE SEMIFINALE: Norge er storfavoritter i forkant av kveldens semifinale. I Dagbladets Eurovision-studio har vi med oss kulturjournalist og anmelder Anders Grønneberg, og vaktsjef og Eurovision-entusiast Jan Thomas Holmlund. Hvem er kveldens favoritter, og hvem er Rybaks sterkeste motstandere? Og hvorfor er Sverige så gode i denne konkurransen? O... Vis mer

- Det holder heller ikke «Dance you off»-nivå, og da tror jeg ikke et øyeblikk at Sverige vinner på lørdag. Men vi ses i finalen!

«Dance you off» er Sveriges Eurovision-bidrag, og framføres av Benjamin Ingrosso.

Aftonbladets anmelder Markus Larsson mener Rybak var utmerket på scenen.

- En ordentlig artist blant masse «nøtter» og amatører. Men låta, Norge? Jeg ser heller på når landet deres står på langrennsski. Bidraget er skrekkelig. En selvfølge i finalen, med andre ord, sier Larsson til Dagbladet.

FORNØYD: Alexander Rybak er fornøyd med egen innsats i Eurovision Song Contest. Her i greenroom i Altice Arena etter opptredenen. Foto: NRK
FORNØYD: Alexander Rybak er fornøyd med egen innsats i Eurovision Song Contest. Her i greenroom i Altice Arena etter opptredenen. Foto: NRK Vis mer

«Her er jeg»

Dagbladets kulturjournalist Anders Grønneberg mener Rybak leverte varene på scenen.

- Han kom ikke kjøkkeninngangen, men sparket like gjerne inn hovedinngangsdøra og proklamerte bramfritt: «Her er jeg, og jeg skal videre og til topps». Det så og hørtes slik ut.

Grønneberg sier videre at Rybaks låt ikke er stor kunst, nærmest litt banal, men at den fenger og har stoppunkter og hooks som fester seg.

EUROVISION: Norges representant Alexander Rybak har gjort et stort byks på bettinglistene siden han ankom Lisboa, og er nå en av favorittene til å vinne den europeiske musikkonkurransen. Ingeborg Heldal og Marie Simonsen gjestet Dagbladets Eurovision-studio i forkant av tirsdagens semifinale. Video: Ørjan Ryland/Emilie Rydning/Marie Røssland Se he... Vis mer

- Koreografien og timingen til de animerte innslagene fungerte som de skulle. Han var ikke alene på scenen, men danserne så jeg knapt. Det var Rybak i brennpunktet hele tida, så hvorfor så mye snakk om dem? spør Grønneberg, og legger til:

- Dersom han ikke kvalifiserer seg videre i dette relativt slappe andre-semi-heatet, vil det være en MGP-sensasjon med negativt fortegn.

Favoritt

Rybak er en av favorittene i låtskriverkonkurransen, og har i lang tid ligget på andreplass hos bookmakerne - kun slått av Kypros' Eleni Foureira, som gikk videre fra tirsdagens semifinale med låta «Fuego».

Også en annen favoritt, israelske Netta, sikret seg tirsdag en plass i lørdagens finale.

Etter Rybaks opptreden torsdag, har han falt på bookmakernes lister. I skrivende stund ligger nordmannen på femteplass.

EUROVISION: Israel er en av storfavorittene til å vinne årets Eurovision. De stiller med en låt som kan virke inspirert av metoo-bevegelsen. Ingeborg Heldal og Marie Simonsen gjestet Dagbladets Eurovision-studio i forkant av tirsdagens semifinale. Video: Ørjan Ryland/Emilie Rydning/Marie Røssland Se hele sendingen her: https://goo.gl/QehwX7 Vis mer

Sverige og Danmark har også vært i ilden i Lisboa i kveld. Danmarks Kristofer Hivju-lookalike Rasmussen var femte nummer ut, mens Sveriges Benjamin Ingrosso var nummer 15 i rekkefølgen.

Danmark høstet en toer på terningen hos Dagbladets anmelder Torgrim Øyre, som mener at dansken «både ser og høres helt forvirret ut».

Sverige gjorde det betraktelig bedre i Øyres øyne, og kan smykke seg med en femmer.

Mer moden

- Etter mange uker med forberedelser, er det deilig å endelig vise Europa hva vi har å by på. God følelse! sier Alexander Rybak i en uttalelse formidlet via NRK.

- Består vi «eksamen» i kveld, skal jeg kose meg enda mer på lørdag og lage skikkelig fest. Veldig fornøyd med kvelden så langt, sier Rybak.

Det er ni år siden artisten vant Eurovision Song Contest med «Fairytale».

I et ferskt intervju med Dagbladet forteller Rybak, som i tiden opp mot konkurransen har slitt med influensa, at han i løpet av de siste åra har blitt mer moden enn han var da han hentet hjem seieren i 2009.

- Jeg har nok blitt litt mer moden, og også innsett at immunforsvaret ikke blir bedre med åra.

- MYE NERVER: Alexander Rybaks kvinnelige dansere, Lisa Børud og Lene Kokai Flage, tar deg med bak scenen, hvor de forbereder seg til den avgjørende semifinalen 10. mai. Video: Privat / Ingrid Cogorno Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media