Rydd opp etter uetisk forskning

Universitetet bør be forsøkspersonene om unnskyldning for at de er blitt utsatt for ulovlig Borrelia-forskning.

AKTIVIST MONSEN: Flått-forskerne hevdet at Lars Monsens blod var det mest forurensede de hadde sett. Her demonstrerer han foran Stortinget for borreliaskadede. Foto: John T. Pedersen
AKTIVIST MONSEN: Flått-forskerne hevdet at Lars Monsens blod var det mest forurensede de hadde sett. Her demonstrerer han foran Stortinget for borreliaskadede. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Lars Monsens blod er et av de aller mest forurensede forskerne har sett,» opplyste Dagbladet i et sensasjonelt oppslag 10. mai 2013. To forskere ved Universitetet i Oslo hevdet at deres nye mikroskopimetode avslørte Borrelia-bakterier i blodet der andre tester feilet. Fagfolk uttrykte skepsis og fryktet at pasienter ble ført bak lyset. Noen av oss ba derfor Helsetilsynet undersøke nærmere.

Helsetilsynets dom fra mars er knusende: Forsøkspersonene har ikke gitt informert samtykke til å bli forsket på, forskerne har brutt taushetsplikten, og hele prosjektet er uforsvarlig drevet. Helsetilsynet beskriver «omfattende brudd på helseforskningsloven».

Helsetilsynet ser særlig alvorlig på at forskningen ikke var godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskning, som nettopp skal se til at forsøkspersonene velferd og integritet ivaretas, og at forskningen følger aksepterte vitenskapelige prinsipper, i tråd med Helsinkideklarasjonen om medisinsk forskning. Dette prosjektet ville neppe fått noen godkjenning fordi forskerne ikke sammenliknet sin metode med dagens best tilgjengelige metoder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer