Rydd opp etter uetisk forskning

Universitetet bør be forsøkspersonene om unnskyldning for at de er blitt utsatt for ulovlig Borrelia-forskning.

AKTIVIST MONSEN: Flått-forskerne hevdet at Lars Monsens blod var det mest forurensede de hadde sett. Her demonstrerer han foran Stortinget for borreliaskadede. Foto: John T. Pedersen
AKTIVIST MONSEN: Flått-forskerne hevdet at Lars Monsens blod var det mest forurensede de hadde sett. Her demonstrerer han foran Stortinget for borreliaskadede. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Lars Monsens blod er et av de aller mest forurensede forskerne har sett,» opplyste Dagbladet i et sensasjonelt oppslag 10. mai 2013. To forskere ved Universitetet i Oslo hevdet at deres nye mikroskopimetode avslørte Borrelia-bakterier i blodet der andre tester feilet. Fagfolk uttrykte skepsis og fryktet at pasienter ble ført bak lyset. Noen av oss ba derfor Helsetilsynet undersøke nærmere.

Helsetilsynets dom fra mars er knusende: Forsøkspersonene har ikke gitt informert samtykke til å bli forsket på, forskerne har brutt taushetsplikten, og hele prosjektet er uforsvarlig drevet. Helsetilsynet beskriver «omfattende brudd på helseforskningsloven».

Helsetilsynet ser særlig alvorlig på at forskningen ikke var godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskning, som nettopp skal se til at forsøkspersonene velferd og integritet ivaretas, og at forskningen følger aksepterte vitenskapelige prinsipper, i tråd med Helsinkideklarasjonen om medisinsk forskning. Dette prosjektet ville neppe fått noen godkjenning fordi forskerne ikke sammenliknet sin metode med dagens best tilgjengelige metoder.

Mellom 40 og 70 forsøkspersoner deltok. (Forskerne klarte ikke selv å opplyse noe nøyaktig antall til Helsetilsynet!) Mange fikk med seg bilder som forskerne hadde tatt av blodet deres gjennom mikroskop. Beskjeden var at bildene viste Borrelia og andre bakterier, og at personene burde oppsøke lege for å få antibiotikabehandling. Pasientene ble, naturlig nok, overbevist om at farlige bakterier kryper rundt i blodet deres. Noen dro til fastlegen eller det lokale sykehuset, men fikk der som sant er vite at bildene er nokså verdiløse. Andre dro til en nå avskiltet Oslo-lege eller til private, tyske klinikker som villig vekk skrev antibiotikaresepter. Noen brukte titusener av kroner på dette.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Universitetet i Oslo har akseptert Helsetilsynets dom, stanset forskningen og destruert blodprøvene. Det er bra, men nå trengs en opprydding overfor pasientene. Medisinsk forskning er nemlig avhengig av pasienters tillit også i fremtiden. Forskerne selv virker lite interessert; én av dem reklamerer fortsatt for forskningsmetoden sin på Internett og skal til og med holde foredrag om den ulovlige forskningen på en alternativmedisinsk konferanse i mai. Derfor må nå universitetsledelsen ta ansvar.

Her er mitt forslag til opprydding etter denne forskningsskandalen: Universitetet bør informere forsøkspersonene om Helsetilsynets dom og be om unnskyldning for at de er blitt utsatt for ulovlig forskning. Pasienter som ønsker det, bør få medisinsk oppfølging av universitetet. Forsøkspersoner som har hatt økonomiske utlegg til videre undersøkelser eller behandling etter deltakingen, bør få tilbud om erstatning av universitetet. Og universitetet må be tidsskriftene trekke tilbake de vitenskapelige artiklene med resultater av den ulovlige og uetiske forskningen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer