Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Private barnehager

Rydd opp i barnehagerotet

Dagens finansieringsmodell har åpenbart ført til at de store kommersielle barnehagekjedene systematisk har fått for mye i tilskudd.

TAR OVER: Kommersielle barnehagekjeder tar over større deler av barnehagesektoren, ofte på bekostning av ideelle barnehager, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes i dette innlegget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TAR OVER: Kommersielle barnehagekjeder tar over større deler av barnehagesektoren, ofte på bekostning av ideelle barnehager, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes i dette innlegget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladets oppslag 5. april lover representanter for regjeringspartiene å rydde opp i «tilskuddsrotet» som gjør at private barnehager har fått utbetalt både for lite og for mye i tilskudd fra kommunen.

Jeg har forståelse for den uforutsigbarheten det kan skape dersom særlig små barnehager får mindre utbetalt enn de har krav på, men slike bekymringer fra høyresida vil aldri bli spesielt troverdige. De er i mine øyne en avsporing fra det virkelige problemet: At dagens finansieringsmodell helt åpenbart har ført til at de store kommersielle barnehagekjedene gjennom mange år systematisk har fått for mye i tilskudd.

Særlig gjelder dette pensjonstilskuddet, der en rapport fra Telemarkforskning forrige uke slo fast at private barnehager i 2017 fikk utbetalt over en milliard kroner mer til å dekke pensjonskostnader enn det de faktisk brukte! Overfinansieringa kommer både av at man betaler inn mindre til de ansattes pensjoner enn man får dekka, men også at man får betalt for flere ansatte enn man faktisk har. Flere barnehager blir også tatt for å bruke kommunale tilskudd på privat luksusforbruk. Er Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og høyresida bekymra over dette langt viktigere «tilskuddsrotet»? Neppe så veldig.

Etter å ha støtta de kommersielle kjedene i en årrekke, har regjeringa nå varsla en gjennomgang av lovverket. Det er bra. Men de har fått opp øynene lovlig sent for det Rødt og andre har advart mot lenge: At kommersielle barnehagekjeder tar over større deler av barnehagesektoren, ofte på bekostning av ideelle barnehager. Det viktigste vi kan gjøre for å rydde opp i det rotet, er å sørge for å få disse aktørene ut.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!