DEBATT

Debatt: Private barnehager

Rydd opp i barnehagerotet

Dagens finansieringsmodell har åpenbart ført til at de store kommersielle barnehagekjedene systematisk har fått for mye i tilskudd.

TAR OVER: Kommersielle barnehagekjeder tar over større deler av barnehagesektoren, ofte på bekostning av ideelle barnehager, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes i dette innlegget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TAR OVER: Kommersielle barnehagekjeder tar over større deler av barnehagesektoren, ofte på bekostning av ideelle barnehager, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes i dette innlegget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladets oppslag 5. april lover representanter for regjeringspartiene å rydde opp i «tilskuddsrotet» som gjør at private barnehager har fått utbetalt både for lite og for mye i tilskudd fra kommunen.

Jeg har forståelse for den uforutsigbarheten det kan skape dersom særlig små barnehager får mindre utbetalt enn de har krav på, men slike bekymringer fra høyresida vil aldri bli spesielt troverdige. De er i mine øyne en avsporing fra det virkelige problemet: At dagens finansieringsmodell helt åpenbart har ført til at de store kommersielle barnehagekjedene gjennom mange år systematisk har fått for mye i tilskudd.

Særlig gjelder dette pensjonstilskuddet, der en rapport fra Telemarkforskning forrige uke slo fast at private barnehager i 2017 fikk utbetalt over en milliard kroner mer til å dekke pensjonskostnader enn det de faktisk brukte! Overfinansieringa kommer både av at man betaler inn mindre til de ansattes pensjoner enn man får dekka, men også at man får betalt for flere ansatte enn man faktisk har. Flere barnehager blir også tatt for å bruke kommunale tilskudd på privat luksusforbruk. Er Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og høyresida bekymra over dette langt viktigere «tilskuddsrotet»? Neppe så veldig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer