Rydd opp i prostitusjonslovgivningen

Nå som staten gjennom domstolen vedkjenner seg at sexarbeid er arbeid, så burde Arbeiderpartiet spesielt engasjere seg for å bedre sexarbeidernes arbeidsvilkår i Norge.

HOLDER IKKE: Den såkalte sexkjøpsloven og hallikparagrafen må fjernes slik at sexarbeidere kan få samme rettigheter som andre lovlige arbeidere i Norge, mener artikkelforfatteren. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
HOLDER IKKE: Den såkalte sexkjøpsloven og hallikparagrafen må fjernes slik at sexarbeidere kan få samme rettigheter som andre lovlige arbeidere i Norge, mener artikkelforfatteren. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

En helt ny dom slår fast at sexarbeid er skatte- og momspliktig. Det betyr at det må ryddes opp i norsk prostitusjonslovgivning. I rettens vurdering kommer det fram at sexarbeid er skattepliktig fordi de mener at sexarbeidere nyter godt av fellesskapets goder, og derfor må bidra til å finansiere dette ved å betale skatt. Videre viser retten til at alt som kan omsettes, og som ikke er å anse som en vare, er momspliktig.

Sjef for skattekrim i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen, sier i anledning dommen at det nå er mulig for sexarbeidere å trekke fra utgifter som for eksempel leie av arbeidslokaler og strøm. Det han glemmer, er at straffeparagrafen 202, hallikparagrafen, forhindrer sexarbeidere fra å kunne trekke fra sine utgifter. Paragrafen forbyr det å fremme eller tilrettelegge for andres sexarbeid, samt leie ut lokaler til sexarbeidere. Kjøp av seksuelle tjenester er for øvrig forbudt jamfør paragraf 202a, altså sexkjøpsloven.Dersom sexarbeidere oppgir arbeidslokalene de leier til sin virksomhet i regnskapet, så kan utleier av lokalene risikere tiltale for hallikvirksomhet. Politiet håndhever hallikparagrafen ved at de finner ut hvor sexarbeidere jobber, for så å tiltale huseieren av lokalene for hallikvirksomhet, med mindre huseieren kaster ut sexarbeideren. Slik fungerte for eksempel politiets aksjon Operasjon Husløs. Derfor kan ikke sexarbeidere trekke fra utgifter fra leie av arbeidslokaler likevel.

Det er også problematisk å utgiftsføre taxiutgifter. I Bergen har politiet fortalt taxisjåfører at de kan tiltales for hallikvirksomhet dersom de har sexarbeidere som passasjerer. Sexarbeidere kan dermed ikke oppgi reiseutgifter i forbindelse med jobb, fordi transportselskapet kan risikere halliktiltale. Tilsvarende praksis gjelder for annonsering på Internett, aviser eller magasiner. Listen er lang over utgifter sexarbeidere kan ha, men som de ikke kan oppgi uten samtidig å angi en uskyldig tredjepart.Hallikparagrafen og sexkjøpsloven må fjernes for at sexarbeidere skal kunne nyte samme rettigheter som andre arbeidere. Det vil fortsatt være forbudt å tvinge andre til prostitusjon eller andre seksuelle formål, jamfør menneskehandelparagrafen 224. Kjøp av seksuelle tjenester fra barn under 18 år er fra før av forbudt, slik det står i paragraf 203.

Det er ikke bra nok at Høyre, Venstre og Frp har programfestet reversering bare av sexkjøpsforbudet. Alle de politiske partiene i Norge bør programfeste fjerning av hallikparagrafen i tillegg. Nå som staten gjennom domstolen vedkjenner seg at sexarbeid er arbeid, så burde Arbeiderpartiet spesielt engasjere seg for å bedre sexarbeidernes arbeidsvilkår i Norge. Noe annet ville være å akseptere diskriminering av en sårbar yrkesgruppe, og lovfeste et klassedelt apartheid i arbeidslivet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.