Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Skatteeaten og Nav

Rydd opp i tabbene, Siv og Anniken

Det kan tenkes at «kundene», eller de dere kjenner som velgerne, vil si at dere to har ansvaret.

TA ANSVAR!: Siv Jensen (t.v.) og Anniken Hauglie bør droppe det de har i hendene og ta et møte på kort varsel etter at mange trygdemottakere har fått for lite utbetalt i januar, mener artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
TA ANSVAR!: Siv Jensen (t.v.) og Anniken Hauglie bør droppe det de har i hendene og ta et møte på kort varsel etter at mange trygdemottakere har fått for lite utbetalt i januar, mener artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjære finansminister Siv Jensen (Frp) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), nå bør dere droppe det dere har i hendene og ta et møte på kort varsel. Tema for møtet skal være «Hvordan våre etater fort kan ordne opp i sine tabber uten at velgerne plages».

Som følge av rot i Skatt og Nav har mange trygdemottakere fått feil (for lite) utbetalt i januar som følge av feil skattetrekk. Egentlig har det liten interesse hvorfor Nav bruker feil skattetrekksopplysninger som de har hentet fra Skatt.

Om det er Skatt eller Nav som har gjort feilen er av underordnet betydning. Det som har betydning er at trygdede har fått utbetalt for lite penger. Og at Skatt har fått for mye penger.

Nå skal dere høre poenget: Nav er Staten, Skatt er Staten. Dataene som trengs for å rette opp dette uten å plage velgerne ligger hos … Staten (ved Nav og Skatt), og pengene som de skal ha ligger også hos Staten. Om skatten allerede er betalt til Skatt, greier de sikkert å overføre feilinnbetalingen tilbake til Nav.

Den enkle løsningen er å kjøre en beregning av januartrygden på nytt igjen med de riktige skatteopplysningene. Da finner man ut hva den enkelte virkelig skulle ha av skattetrekk. Sammenlikn det med hva den trygdede ble trukket i skatt ved utbetaling.

Ble vedkommende trukket for mye skatt, kan differansen utbetales den trygdede. Skatten på det beløpet er jo trukket allerede. Den trygdede får det han/hun skal ha, Skatt får det de skal ha. (Det er sikkert noen dyktige datafolk i Nav som greier å legge inn transaksjoner som oppdaterer de feltene i databasene som viser trukket skatt og utbetalt trygd på en slik måte at det blir riktige opplysninger ved årets slutt også).

Så til det viktigste – tusener av velgere trenger ikke kreve et nytt skattekort fordi Nav og Skatt roter. De får pengene uten å måtte gjøre noe. Som det bør være når offentlige etater driter på draget.

Det er nemlig ikke «kundens feil» – men det kan tenkes at «kundene», eller de dere kjenner som velgerne, vil si at dere to har ansvaret. Det er jo dere som er ansvarlig for disse etatene. Det vil dere vel ikke?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!