Røykelovens DNA

Har Dagfinn Høybråten skrytt på seg farskapet til røykeloven? Mora påstår det.

STOPP HØYBRÅTEN: Tove Strand er lei av at Dagfinn Høybråten kalles røykelovens far. I jubileumsåret forteller hun hva som skjedde. 
Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
STOPP HØYBRÅTEN: Tove Strand er lei av at Dagfinn Høybråten kalles røykelovens far. I jubileumsåret forteller hun hva som skjedde. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I årevis har den tidligere helseministeren og Krf-lederen påtatt seg ansvaret. Som en martyr for folkehelsa, måtte han tåle å bli hengt ut som mørkemann og moralist i pressen, ifølge hans ferske memoarer.

Det var verdt det. Til takk fikk han copyright på ærestittelen «røykelovens far» og har mottatt både priser og hyllest for sin visjon om røykfrie lunger.

Men er det fortjent?

Det viser seg at Høybråten umulig kan være faren. Han var ikke i nærheten ved unnfangelsen og dukket først opp da loven var godt voksen og sto på egne bein.

Det er lovens mor som bryter tausheten etter 25 år. Tove Strand, som var sosialminister i Gro Harlem Brundtlands «kvinneregjering» på slutten av 1980-tallet, sier i et intervju med Dagsavisen at Høybråten ikke engang var en donor.

Hun kaller ham i stedet en god «omsorgsperson» på den siste sjarmøretappen. Da røykeforbudet på utesteder ble innført i 2004, var loven allerede innarbeidet på arbeidsplasser og offentlige steder. Motstanden var knust, røykerne marginalisert. LO kjempet for loven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer