Forsvarer-teamet: Nerdrums hovedforsvarer John Christian Elden er nå i gang med sin avsluttende prosedyre i Nerdrum-saken. Til venstre er medforsvarer Pål Berg.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Forsvarer-teamet: Nerdrums hovedforsvarer John Christian Elden er nå i gang med sin avsluttende prosedyre i Nerdrum-saken. Til venstre er medforsvarer Pål Berg. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Rykende uenig om faktum

Elden vil ha Nerdrum frifunnet, aktoratet ber om to år og ti måneders fengsel.

(Dagbladet): - Min påstand er at Nerdrum frifinnes, avsluttet forsvarer John Christian Elden i retten i dag.
 
Nerdrum er tiltalt for grovt skattesvik, og aktor Asbjørg Lykkjen la i dag ned påstand om at Nerdrum skal dømmes til to år og ti måneder i fengsel.

- Tror ikke på vitner Aktoratet og forsvaret er fortsatt rykende uenige om faktum i saken. 

- Det kommer vitne etter vitne, dokument etter dokument, som peker i retning av at Nerdrums forklaring stemmer, men det vil ikke påtalemyndigheten tro på. Og så bruker de det at de ikke tror på det som argument for at det er det motsatte av hva vitnene sier som har skjedd, sa Elden i begynnelsen av sin prosedyre.

Aktor Asbjørg Lykkjen, la på sin side vekt på alle de ulike forklaringen Nerdrum, hans kone og advokater har kommet med, siden saken begynte for tolv år siden.

- Profesjonell hjelp Hun står fast på tiltalebeløpet for unndragelsen på 13,8 millioner kroner.

- Vi vet at Nerdrum innhentet råd fra profesjonelle aktører om hvordan dette skulle gjøres. Det er straffeskjerpende at dette er nøye veloverveid. Det er brukt både advokater og revisorer for å skjule sannheten, sa Lykkjen.

Elden kom i sin prosedyre med kraftig kritikk av politiets etterforsking i saken. Etter at Nerdrum ble dømt i lagmannsretten i 2012, fant Dagbladet nye beviser i saken som peker i retning av at Nerdrum skattet av alle sine inntekter, men kanskje til feil tid og feil land. 

- Når Økokrim gjør etterforsking, det første som skjer er at domstolen mottar en begjæring om ransaking og at det blir gjort beslag i regnskapsmateriale. Hvorfor ikke det blir gjort i denne saken skjønner jeg ikke. Og når da tidligere forsvarere, eventuelt kunsthistorikere og journalister, kan finne nye dokumenter, hvorfor har ikke politiet greid det? Det er en fundamental svikt i etterforskningen, sa Elden.

- Ikke riktig I sin replikk sa Lykkjen at det ikke er riktig at det ikke ble forsøkt å hente dokumenter fra Island. 

- Vi gjorde gjentatte forsøk på å få ut regnskaper, uten å lykkes. Vi hadde flere forespørsler, men null respons. Det er illustrerende for saken at hver gang det innhentes nye opplysninger, kommer Nerdrum med nye forklaringer, og vi må vente på dokumentasjon som aldri kommer, sa Lykkjen.

Lykkjen sier til Dagbladet at saken står likt som den har gjort tidligere.

- Vi har bare fått enda flere motstridende opplysninger som ikke medfører riktighet, sa hun.

Forsvarer Elden sa han syntes saken har gått bra.

- Det er helt tydelig at politiet ikke har gjort en tilstrekkelig jobb med å etterforske saken, og bevisbyrden er i dette tilfellet lagt på Nerdrum. Nerdrum har lagt fram opplysninger som sannsynliggjør at han har betalt skatt, så langt det lars seg gjøre, sier Elden. 

Det er ikke ventet at det faller dom i saken før om minst en måned.