Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og coronasmitten

Ryker økonomien, ryker velgerne

Coronaepidemien er Trumps største test som president.

NATURTALENT: President Donald Trump hevder han er et naturtalent når det gjelder håndtering av epidemier. Helseminister Alex Azar og sjefen for smittekontroll og beredskap, virusekspert Robert Redfield, hører på presidentens teorier og råd. Foto: Tom Brenner / Reuters / NTB Scanpix
NATURTALENT: President Donald Trump hevder han er et naturtalent når det gjelder håndtering av epidemier. Helseminister Alex Azar og sjefen for smittekontroll og beredskap, virusekspert Robert Redfield, hører på presidentens teorier og råd. Foto: Tom Brenner / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det amerikanske aksjemarkedet på Wall Street ble midlertidig stengt mandag etter et kraftig børsfall som følge av krakket i oljemarkedet og nye bekymringer for nedgangstider. Smitten fra coronaepidemien rammer ikke bare nervøse finansmarkeder. Nå er også økonomien truet, og det er dårlig nytt for presidenter på valg.

Mange har lurt på hvordan Donald Trump vil takle en virkelig krise. Politiske kriser synes å prelle av på presidenten, men hva om det oppsto en situasjon som ikke kunne tåkelegges med falske nyheter og motangrep? Som ikke kunne løses ved å sparke noen, eller skylde på Barack Obama?

Coronaepidemien har gitt noen svar. De er ikke veldig oppløftende.

De siste dagene har Trump nesten overgått seg selv i motstridende utsagn og selvskryt. Han hevder at fagfolk er mektig imponert av hans ufattelige kunnskap om viruset og smittefaren; etter eget utsagn er han en naturbegavelse og kunne gjort karriere som forsker. Derfor kvier han seg heller ikke for å motsi den fremste ekspertisen i verden på pressekonferanser om coronasmitten. Det er et under at fagfolkene som han deler podiet med, klarer å holde maska når han kommer med sine hjemmesnekrete teorier og råd.

Ett område Trump med større troverdighet hevder å ha innsikt i, er finans og økonomi. Selv om det stadig sås tvil om hvor mye penger han egentlig har tjent, er det tross alt innen eiendom og hotellnæringen han har slått seg opp. Han har drevet business hele sitt liv og skryter fælt av hvilken smarting han er.

Men heller ikke på dette området, overbeviser Trump med særlig innsikt om elementære sammenhenger. Coronaepidemien har for lengst satt en støkk i verdens børser og har begynt å påvirke utsikter i økonomien, og finansanalytikere som for kort tid siden avviste spådommer om økonomisk nedgang, har justert prognosene. Coronaviruset omtales som «en svart svane», en uforutsett og usannsynlig hendelse.

Trumps uttalelser om uroen tyder på at han ikke skiller stort mellom finansmarkedet og amerikansk økonomi.

Markedet vil slå tilbake, forsikrer han. Det ligger fortsatt på et høyere nivå sammenliknet med Obama-årene, trøster han seg med, som om ikke det har vært tilfellet for hver president de siste tiåra. Dessuten mener han det er positivt at reiselivsnæringen rammes. Det betyr at amerikanere blir hjemme og bruker mer penger i USA, og det har vært hans mål hele veien.

Reiselivsnæringen i USA er neppe enig med presidenten om fordelen ved at amerikanere reiser mindre. Det rammer også cruiseindustrien, restaurantbransjen og hotellnæringen, som Trump burde ha en viss innsikt i. Ikke minst vil USA merke om utenlandske turister holder seg borte. Det har langt større innvirkning på økonomien enn om færre amerikanere reiser utenlands.

Erklærer unntakstilstand:New York-guvernør Andrew Cuomo har erklært unntakstilstand i delstaten på grunn av coronautbruddet. Video: CNN Vis mer

Allerede påvirker coronaepidemien vareproduksjonen, og det er tegn til at også etterspørselen faller. Oppsigelser og permitteringer kan være like om hjørnet hvis viruset fortsetter å spres med samme hastighet. I et land hvor 78 prosent av arbeiderne er avhengig av hver lønning for å klare seg, kan det raskt få alvorlige følger. De færreste amerikanere har sparemidler å tære på. Husholdningen har derimot en rekordstor gjeld.

Økonomien har vært Trumps trumfkort. Han hevder at alle parametere er på historisk høyt nivå. Det er som vanlig en overdrivelse. Verken veksten eller jobbskapingen er så høy som han skryter av sammenliknet med toppene under Obama, og han overtok en økonomi på vei opp uten å gi æren for det til forgjengeren. Likevel har gode tider vært helt avgjørende for oppslutningen, og en viktig grunn til at mange har spådd at han vil gjenvelges til høsten.

Det kan et virusutbrudd i Kina endre på. Ingen handelskrig kunne hindre spredningen.

Det ville selvfølgelig være kynisk å påstå at demokratene jubler over coronaepidemien og børskrakk, men unntakstilstanden er paradoksalt nok en påminnelse om det normale i politikken. En krise stiller krav til lederskap i toppen og videre gjennom hele kjeden av folkevalgte og myndigheter. Det er langt vanskeligere å skjule feil og mangler, eller skylde på andre for dårlig beredskap og håndtering, når velgerne er direkte berørt.

Coronaviruset lar seg ikke stoppe av triksing med tall, slik Trump forsøkte seg med da han i helga nektet å slippe i land 2422 passasjerer, de fleste amerikanere, fra cruiseskipet «The Grand Princess» som lå i karantene utenfor San Francisco etter at en passasjer døde av viruset. Han sa like ut at han ikke ønsket å doble antall smittete på amerikansk jord og dermed ødelegge statistikken.

«Jeg liker tallene som de er, og jeg ønsker å holde dem nede,» sa han.

Derfor er dette Donald Trumps største test som president. Coronaepidemien lar seg ikke skjule. Den kommer til å ramme demokrater så vel som Trump-velgere, uansett hva han sier. Det er en virkelighet han ikke kan tvitre seg fra, eller snakke bort på Fox News.

Hele Norges coronakart