MÅ I RETTEN: Men Röyksopp blir frifunnet for store deler av Rune Lindbæks pengekrav av Bergen tingrett. Foto: Stian Andersen
MÅ I RETTEN: Men Röyksopp blir frifunnet for store deler av Rune Lindbæks pengekrav av Bergen tingrett. Foto: Stian AndersenVis mer

Röyksopp frikjent for deler av pengekravet fra Rune Lindbæk

- Han hadde håpet på en annen løsning.

(Dagbladet): Den millionselgende suksessduoen Röyksopp, bestående av Svein Berge og Torbjørn Brundtland, ble i mars 2011 beskyldt for å ha stjålet musikk fra den tidligere samarbeidspartneren Rune Lindbæk.

I oktober skrev denne avisa at Röyksopp mente at kravet rettet mot dem er foreldet, og at foreldelsesspørsmålet ble tatt ut som en separat, skriftlig del av tvistesaken mellom artistene.

Frifinnes for pengekrav før 2009 Deldommen er nå behandlet, og Bergen tingrett slår fast at deler av Lindbæks pengekrav er foreldet. Röyksopp frifinnes dermed for krav om erstatning begrenset oppad til 650.000 kroner og for oppreisningskrav i henhold til åndsverkloven §55 - med unntak av slike krav som har forfall etter 22. mai 2009.

Det vil si at den planlagte rettsaken vil gå sin gang i februar, men at retten da i hovedsak vil behandle om Lindbæk blir tilskrevet opphavs-, utøver- og tilvirkerrettigheter av låta «A Higher Place». Låta skal ifølge en sakkyndig rapport være delvis kopiert fra låta «Lift» av Drum Island - et prosjekt Rune Lindbæk og Röyksopps Torbjørn Brundtland hadde på 90-tallet.

Hvis retten slår fast at Lindbæk skal bli tilkjent de låtrettighetene han mener å ha krav på, vil han bare kunne kreve erstatning eller kompansasjon for det Röyksopp har tjent på låta «A Higher Place» etter den 22. mai 2009 og for all framtid.

- Rune Lindbæk hadde håpet på en annen løsning, men pengene har ikke vært det viktigste for ham. Han slår seg nok til ro med dette, sier Lindbæks advokat Marius Øvrebø-Engemoen til Dagbladet.

Står på sitt - Det vil si at Lindbæk potensielt ikke kan kreve penger fra det tidsrommet Röyksopp tjente mest penger på «A Higher Place»?

- Ja, det stemmer.

Albumet «Melody A.M.», som låta det strides om er en del av, ble gitt ut høsten 2001 og skal ha solgt godt over en million eksemplarer.

Röyksopps Svein Berge hadde ikke fått kunnskap om domsavsigelsen da Dagbladet tok kontakt i dag.

- Jeg må snakke med advokaten vår og høre hva dette betyr. Men vi står fremdeles på det vi har sagt hele tiden, og som er viktig for oss å få fram, at Rune Lindbæk aldri har vært med på å lage den låten som han hevder. Vi kommer derimot ikke til å juble om retten frifinner oss helt når saken kommer opp i februar. Vi vil rett og slett bare konstatere at det hele er over, sier Berge, som for tiden er aktuell med Susanne Sundfør-samarbeidet «Running to the Sea».