Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Röyksopp kan slippe å møte i retten for å svare på anklager om låttyveri

- Saken er foreldet, mener advokat.

- EI BELASTNING: Röyksopps advokat Harald Bjelke jr. sier at det har vært belastende for duoen å ha beskyldninger om låttyveri hengde over seg såpass lenge. Her sitter Svein Berge og Torbjørn Brundtland i en grønn sofa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- EI BELASTNING: Röyksopps advokat Harald Bjelke jr. sier at det har vært belastende for duoen å ha beskyldninger om låttyveri hengde over seg såpass lenge. Her sitter Svein Berge og Torbjørn Brundtland i en grønn sofa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Den millionselgende suksessduoen Röyksopp, bestående av Svein Berge og Torbjørn Brundtland, ble i mars 2011 beskyldt for å ha stjålet musikk fra den tidligere samarbeidspartneren Rune Lindbæk.

Rettsaken er berammet til den 18. februar 2013 i Bergen tingrett, hvor det er satt av fem dager til hovedforhandlingene.

Men kravene mot en av Norges største musikkeksportartikler kan nå bli avvist av tingretten før partene i det hele tatt har satt sine føtter i rettsalen.

- Vi mener at kravet fra Rune Lindbæk er foreldet. Lindbæk tok kontakt med Röyksopp personlig i 2006 og fortalte at han ville ha en andel av inntektene til et verk som ble gitt ut i 2001. Lindbæk forfulgte så kravet sitt i England, hvor man har andre foreldelsesfrister enn i Norge, uten at det førte fram. Først i år ble det tatt ut søksmål for norsk rett, noe som vi mener er for seint i henhold til norsk lov, sier Röyksopps advokat Harald Bjelke jr. til Dagbladet.

Foreldelsesspørsmål Låta det strides om, «A Higher Place» fra Röyksopps debutalbum «Melody A.M.», skal ifølge en sakkyndig rapport være delvis kopiert fra låta «Lift» av Drum Island - et prosjekt Rune Lindbæk og Röyksopps Torbjørn Brundtland hadde på 90-tallet.

Ifølge Bjelke jr. er saken foreldet tre år etter at Lindbæk fikk kunnskap om kravet, som advokaten mener må ha vært ved utgivelsen av «Melody A.M.» i 2001.

Foreldelsesspørsmålet er nå tatt ut som en separat, skriftlig del av tvistesaken mellom Lindbæk og Röyksopp, og behandles i disse dager av Bergen tingrett.

Det er ventet en avgjørelse i slutten av oktober eller i november. Hvis tingretten mener at saken er foreldet, blir det ingen rettssak i Bergen i februar.

Krever del av kaka Rune Lindbæks advokat Marius Øvrebø-Engemoen opplyser at musikeren krever å bli tilkjent sin del av opphavs- og utøverrettighetene til låta, som en del av eierskapet til innspillingen. I tillegg krever Lindbæk en ikke fastsatt pengesum i kompensasjon, som påvirkes av hvor mye Röyksopp har tjent på «A Higher Place».

I november 2011 svarte Röyksopp på anklagene fra Lindbæk via nettsida royksoppsvarer.com.

Der beskriver de Lindbæks anklager som «regelrett løgn og tyveri», og nekter for at Lindbæk var med på å skrive «Lift» sammen med Brundtland.

TIDLIGERE SAMARBEIDSPARTNERE: Torbjørn Brundtland og Rune Lindbæk den gang de utgjorde gruppa Alanïa . Foto: Aleksander Nordahl
TIDLIGERE SAMARBEIDSPARTNERE: Torbjørn Brundtland og Rune Lindbæk den gang de utgjorde gruppa Alanïa . Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

Röyksopps advokat Harald Bjelke jr. forteller at Tromsø-guttene ser fram til å bli ferdig med saken.

- De har hele tiden motsatt seg kravene fra Lindbæk, uten at Lindbæk har gitt seg eller tatt skritt for å få avgjort saken tidligere, sier han.

Forsvarsdokument - Har det vært ei belastning for dem å ha dette hengende over seg såpass lenge?

- Det er helt klart at dette har vært ei stor belastning for dem, det har de uttrykt seg klart og tydelig om flere ganger.

- Tror du det vil ha noe å si for saken deres at de skrev dette forsvarsdokumentet på nettsiden royksoppsvarer.com?

- Nei, jeg mener at det er godt skrevet og at de er klare i sin tale. De mente at mediene hadde vært ensidige i sin rapportering, og da i favør Rune Lindbæk. Det lettet dem for en hel del da de fikk ut dette, sier Röyksopps advokat.