Röyksopp sier nei til stjernesamarbeid

Mener det blir feil å jobbe med «ultrakjente folk».

Dropper stjerner: Torbjørn Brundtland (t.v.) og Svein Berge, bedre kjent som Röyksopp, har takket nei til å jobbe med noen av de største navnene i musikkbransjen. Mandag kommer duoens nye album. Foto: Lars Eivind Bones
Dropper stjerner: Torbjørn Brundtland (t.v.) og Svein Berge, bedre kjent som Röyksopp, har takket nei til å jobbe med noen av de største navnene i musikkbransjen. Mandag kommer duoens nye album. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

||| (Dagbladet): Det nærmer seg ti år siden Torbjørn Brundtland (35) og Svein Berge (34) leverte den største norske musikkeksporten siden a-ha.

Albumet «Melody AM» og låta «Eple» skaffet Tromsø-duoen en enorm fanskare, mens kritikerne nikket anerkjennende i takt med elektropopen.

To studioalbum og et livealbum seinere, står Röyksopp klare for å gi ut albumet «Senior».  Skiva, som ble belønnet med en firer i Dagbladet, beskrives som mørk og dyster.

Det er likevel ikke det Dagbladet først og fremst ville prate med de to om i Oslo i går.

Vi lurte nemlig på hvorfor de konsekvent sier nei til å jobbe med de mest kjente i bransjen.

- Flaut
- Det kan bli litt farse hvis man samarbeider med ultrakjente folk. Da vil mediene henge seg så mye opp i det at det bare blir et eneste stort sirkus, sier Torbjørn Brundtland.

Svein Berge nikker samtykkende.

Samarbeid? Madonna har vært nevnt som en mulig samarbeidspartner for Röyksopp. Foto: Scanpix
Samarbeid? Madonna har vært nevnt som en mulig samarbeidspartner for Röyksopp. Foto: Scanpix Vis mer

- Når temaet samarbeid kommer opp, lurer folk alltid på hvem vi ville valgt fra øverste hylle hvis vi kunne. De lurer på om vi hadde valgt artister som Madonna eller Prince, men hvis vi hadde jobbet med Prince, ville det kommet så mye annet med, som ikke angår det musikalske, sier han.

-Hvilke «ultrakjente folk» har vært aktuelle?

-Vi har ikke lyst til å nevne navn. Det er så flaut å se på trykk dagen etter, sier Berge.

Hyller Robyn
På suksessskiva Junior, som kom på vårparten i fjor, bidro de svenske artistene Robyn, Lykke Li og Karin Dreijer Andersson, i tillegg til norske Anneli Drecker.

- Det er bedre for oss å jobbe med artister som er litt lenger ned. Det blir ikke noe dårligere kvalitet av den grunn, sier Berge.

Brundtland mener den svenske popprinsessen Robyn er et godt eksempel på det.

- Robyn er et supereksempel. Hun var minst like stor del av samarbeidet som det vi var. Det siste vi ønsker er en stemme til leie, sier han.

Samarbeid? Prince trekkes også fram som potensiell samarbeidspartner. Foto: Scanpix
Samarbeid? Prince trekkes også fram som potensiell samarbeidspartner. Foto: Scanpix Vis mer

«Senior» er imidlertid et rent instrumentalt album, som dreier mot en mørkere og mindre tilgjengelig type musikk enn bandets tidligere skiver.

- Vi sverger hele tiden til å gå nye veier. Man kan sikkert gjenta seg selv hele tiden, men da blir man uinteressant etter to-tre album, sier Berge, og legger til:

- Vi lager aldri noe med mål for øye for å tjene penger på musikken. Jeg tror vi allerede med det andre albumet vårt flagget at vi gjorde ting på vår måte.

Nekter dopsnakk
I sommer foreslo Röyksopp overfor BBC at «Senior» bør oppleves i et mørkt rom med en opiumspipe i hånden. Den kommentaren ler de av nå.

- Uttalelsen var en spøk, og det skjønte han fra BBC. Opium er jo ikke akkurat et vanlig dop lenger. Det er bare i Tintin, det, sier Berge.

- Hva slags forhold har dere til narkotika?

- Det mener vi er privat. Hvorvidt din preferanse er MDMA (virkestoffet i ecstasy.Journ.anm.) eller IOGT (organisasjon for edruskap,Journ.anm.), er ikke vårt anliggende, sier Berge, og humrer over nøyaktigheten i sin egen uttalelse.

Mørkere side: Röyksopps nye album er mye mørkere enn duoens tidligere skiver. Foto: Lars Eivind Bones
Mørkere side: Röyksopps nye album er mye mørkere enn duoens tidligere skiver. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

De to gutta må imidlertid skuffe de som ønsker å se dem live i løpet av høsten.

- Vi er i tenkeboksen. Vi håper å kunne utvikle materialet fra albumet til noe som fungerer på scenen, sier Brundtland.