<strong>SVARER:</strong> Svein Berge og Torbjørn Brundtland i gruppa Röyksopp la i ettermiddag ut en 45 sider lang tekst på nettet, hvor de tar et kraftig oppgjør med sin tidligere samarbeidspartner Rune Lindbæk. 

  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SVARER: Svein Berge og Torbjørn Brundtland i gruppa Röyksopp la i ettermiddag ut en 45 sider lang tekst på nettet, hvor de tar et kraftig oppgjør med sin tidligere samarbeidspartner Rune Lindbæk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Röyksopp tar oppgjør med Lindbæk

I et 45 sider langt skriv går bandet Röyksopp langt i å beskrive trusler og det de kaller terror fra sin tidligere samarbeidspartner Rune Lindbæk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I ettermiddag la Svein Berge og Torbjørn Brundtland i gruppa Röyksopp ut et 45 sider langt skriv på royksoppsvarer.com.

Teksten er datert Bergen den 20. april i år, og de svarer på Rune Lindbæks anklager mot dem. Partene har en mange år lang krangel bak seg om royalties og komponiststatus, som ble belyst i en større reportasje i Dagens Næringsliv (DN) i vår.

Röyksopp beskriver Lindbæks anklager som «regelrett løgn og tyveri». Berge og Brundtland skriver at de ikke har ønsket å kommentere saken, men etter Lindbæks «sverte-kampanje» ser de ingen utvei.

- Trusler Lindbæk var en tidligere musikalsk samarbeidspartner for Röksopp på 90-tallet.

Skrivet er svært detaljert, og starter med å nevne reportasjen i DN i vår.

Forholdet mellom Röyksopp og Lindbæk omtales i skrivet. Det legges stor vekt på aldersforskjellen mellom Lindbæk, og Berge og Brundtland, som er på seks år. Videre skriver Röyksopp at Lindbæk har fylt ut TONO- og Gramo-papirer for dem, hvor han skal ha kreditert seg selv som komponist - uten at han skal ha bidratt som det.

De skriver at de var redd Lindbæk, og de beskriver press og trusler i studio.

I avsnittet «Terror» skriver de at Lindbæk sende tekstmeldinger til alle døgnets tider, og at han skal ha kommet med trusler om at han skulle saksøke dem.

- Penger De skriver også at de skal ha tilbudt Lindbæk 5000 britiske pund i 2009, i håp om at han skulle slutte med det de opplevde som trakassering.

Dagbladet har vært i kontakt med Rune Lindbæks advokat, Marius Øvrebø-Engemoen. Han har foreløpig ikke lest Röyksopps tekst, og ønsker ikke å kommentere den før han selv har lest den.

En stevning av Röyksopp til tingretten er under utarbeidelse, opplyser Øvrebø-Engemoen til Dagbladet.

Röyksopp er også kritiske til DN-journalisten, og beskylder Gøran Skaalmo blant annet for «unyansert og slett journalistikk».

- DNs reportasje bygger på to enkle, dokumenterte fakta. Det ene er skjema til rettighetsorganisasjonen TONO, der det framgår at Rune Lindbæk er opphavsmann på «Lift». Torbjørn Brundtland har signert på dette skjemaet. Det andre er en rapport fra en ledende musikkekspert, Peter Oxendale, som konkluderer med at Röyksopp har kopiert og benyttet deler av «Lift» i deres låt «A Higher Place». Ifølge Oxendale bør derfor Rune Lindbæk ha rettigheter som komponist til «A Higher Place». Rapporten er bestilt og betalt av Röyksopp. DNs artikkel bygger altså ikke på synsing, men en analyse bestilt av Röyksopp, skriver Gøran Skaalmo i en e-post til Dagbladet.

<strong>DEN GANG DA:</strong>  Torbjørn Brundtland og Rune Lindbæk jobbet sammen tidligere. Foto: Aleksander Nordahl / NTB
DEN GANG DA: Torbjørn Brundtland og Rune Lindbæk jobbet sammen tidligere. Foto: Aleksander Nordahl / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer