Ryktene om Studio Ghiblis død er sterkt overdrevne

Animasjonsstudioet «tar bare en kort pause.»

POPULÆR TOTORO: Japanske Studio Ghibli har i en årrekke laget kjære animasjonsfilmer, som «Min nabo Totoro». Det har de tenkt å fortsette med. Foto: STUDIO GHIBLI
POPULÆR TOTORO: Japanske Studio Ghibli har i en årrekke laget kjære animasjonsfilmer, som «Min nabo Totoro». Det har de tenkt å fortsette med. Foto: STUDIO GHIBLIVis mer

(Filtermagasin.no): Ryktene om Studio Ghiblis død er sterkt overdrevne. Det er vel slik internett er. Om noe dukker opp i ett hjørne, så sprer det seg raskt til det andre.

I helgen var det nyheten om at Studio Ghibli — «det japanske Disney», selskapet bak blant annet «Min nabo Totoro», «Porco Rosso», «Chihiro og heksene» — skulle legges ned som var hett diskusjonsmateriale, basert på et intervju med daglig leder og medgrunnlegger Toshio Suzuki.

Setter på vent Nå viser det seg at de katastrofale nyhetene ikke er sanne — eller i verste fall svært overdrevne — basert på en litt uheldig oversettelse.

Ifølge Anime News Network er planen å omstrukturere produksjonsavdelingen — så de setter produksjonene sine på vent.

- Når det gjelder Studio Ghiblis fremtid er det på ingen måte umulig å fortsette å skape [filmer] for alltid. Men vi vil ta en kort pause for å finne ut hvilke steg vi tar herfra, sa Suzuki i et intervju med det japanske tv-programmet J?netsu Tairiku.

Suzuki legger ikke skjul på at det betyr mye at legendariske Hayao Miyazaki pensjonerte seg fra registolen tidligere i år etter «The Wind Rises» — og selv har han sluttet å produsere filmer og gått over i en ren administrativ stilling.

Usikker retning I juli gikk det vært rykter om at Ghibli skal legges ned fullstendig, etter at en anonym kilde i selskapet viste til dårlig profitt fra de siste årenes filmer (blant annet «Prinsesse Kaguya», som nylig slapp en nydelig trailer).

Tanken skulle visst være at de heller fokuserte på museet i Tokyo, og kanskje å gå tilbake til å produsere filmene sine med frilansere i stedet for faste ansatte.

Suzukis uttalelser kommer i lys av dette, og var ment som en avkreftelse på total nedleggelse av produksjonen — men Ghibli har ennå ikke gått ut og sagt noe offisielt om retningen de vil gå, etter intervjuet.

Ronja på vei Det sies foreløpig ingenting om hva som vil skje med kommende prosjekter, men adapsjonen av Astrid Lindgrens «Ronja Røverdatter» er nok ferdiggjort før pausen.

Studio Ghiblis nyeste film er «When Marnie Was There» («Omoide no Marnie»), regissert av «Arrietty»-skaper Hiromasa Yonebayashi.

Denne saken ble opprinnelig publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.