KOMMENTARER

Rykter og giftige løgner

Det er umulig å legge lokk på en eksplosjonsulykke som den i Tianjin. Men noen prøver.

ANGST OG SINNE: Innbyggere i den eksplosjonsrammede byen Tianjin demonstrerer utenfor et hotell der myndighetene holder en pressekonferanse. Foto: AFP / NTB Scanpix
ANGST OG SINNE: Innbyggere i den eksplosjonsrammede byen Tianjin demonstrerer utenfor et hotell der myndighetene holder en pressekonferanse. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Dramatiske hendelser blir forsøksvis filtrert før nyhetene når det jevne publikum i Kina. Med utbredelsen av smarttelefoner og folks tilgang til sosiale media er det ikke lenger mulig å tie begivenhetene i hjel; nå gjelder det åpenbart å kanalisere informasjonsflyten inn i riktige baner og i riktige mengder.

Verdenspressen har fått med seg at mer enn 700 tonn med cyanid var ulovlig lagret på havna i Tianjin da eksplosjonene skjedde den 12. august. Ulykken har kostet over 100 menneskeliv, et ukjent antall brann- og politifolk er savnet og det materielle tapet beløper seg til mer enn 12 milliarder kroner. Det dreier seg med andre ord om en katastrofe av dimensjoner med stor betydning for Kinas internasjonale handelspartnere. For lokalbefolkningen har faren for dødelig giftutslipp medført akutt informasjonsbehov.

Men hva skjer når katastrofen rammer et samfunn uten pressefrihet? Et land med stålhard informasjonskontroll, sensur og en nesten ugjennomtrengelig digital brannmur? Den lokale TV-stasjonen, Tianjin TV, fortsatte sitt oppsatte program som om ingenting var skjedd. 10 timer etter eksplosjonen ble det stadig sendt sørkoreanske såpeoperaer. Det lokale politiet stengte 50 nettsteder og sensurerte mer enn 300 meldinger. Påskuddet er angsten for «ryktespredning».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.