«Hva visste hjemmefronten?»

Rystende avsløring i ny bok: - Ja, jeg tror krigshistorien må skrives om

Marte Michelet er ikke nådig med norsk motstandsbevegelse i «Hva visste hjemmefronten?»

MOSTANDSBEVEGLSEN: Marte Michelet kommer med for mange nye opplysninger om jødeaksjonene under andre verdenskrig i sin nye bok «Hva visste hjemmefronten?». Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«I det ene veldokumenterte kapitlet etter det andre skildrer Michelet hvilke fatale konsekvenser norsk likegyldighet fikk for den jødiske befolkningen.», skriver Dagbladets anmelder i dag.

I dag slipper forfatter Marte Michelet boka «Hva visste hjemmefronten? Varslene, unnvikelsene, hemmeligholdet», og kaster med det en brannfakkel inn i norsk krigshistorie med følgende avsløring:

Hjemmefronten, med motstandshelt Gunnar Sønsteby i spissen, visste om at tyskerne planla en aksjon mot norske jøder lenge før nazistene iverksatte deportasjonen i oktober 1942. Tre måneder i forveien skal Sønsteby ha vært informert, ifølge Michelet.

Hun mener krigshistorien nå må skrives om.

- Ja, jeg tror det blir sånn. Det er veldig mye som ikke er kjent i denne boka. Mange dokumenter er ikke nye, de har ligget i arkivene, men de er ikke skrevet om tidligere.

- Jeg har fått økt respekt for hjemmefronten i arbeidet med denne boka. Men det har vært en idé om at krigsmotstanden lå i oss. At det var helt naturlig for nordmenn å reise seg opp å slå ned den nazistiske samfunnsomveltningen. Det stemmer ikke. At vi sloss var et resultat av sterk og smart innsats fra ledende motstandsfolk. Hjemmefronten står støtt, men dette er en skyggeside som ikke har vært diskutert. Responsen på jødeforfølgelsene i Norge var veldig svak, sier Michelet til Dagbladet torsdag formiddag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer