Rystende bok som bør få mange lesere

Vi anmelder Jon Gangdals bok om Christoffer (8).

RYSTENDE BOK: Jon Gangdals bok om Christoffer Gjerstad Kihle (8), som ble mishandlet til døde av sin stefar, har vært nominert til Brageprisen og ligget på boklista i sju uker. Den bør få enda flere lesere, mener anmelderen.
RYSTENDE BOK: Jon Gangdals bok om Christoffer Gjerstad Kihle (8), som ble mishandlet til døde av sin stefar, har vært nominert til Brageprisen og ligget på boklista i sju uker. Den bør få enda flere lesere, mener anmelderen.Vis mer

ANMELDELSE: Den rutinerte journalisten og forfatteren Jon Gangdal forteller nøkternt, forstandig og usentimentalt om åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle som ble mishandlet til døde av sin stefar den 2. februar 2005.

«Jeg tenker nok at du skjønner det sjøl» er også berettiget kritikk av av institusjoner som burde ha grepet inn mot det som skjedde: skole, helsevesen og politi.

Heltene i tragedien er rettsmedisinernede, som tok affære i en sak der det meste sviktet.

Troverdig
Det er vanskelig å glemme scenen der professor Torleiv Ole Rognum, i møte med forfatteren på Rettsmedisinsk institutt, viser hvordan drapet sannsynligvis ble begått ved å «demonstrere en person som tar den uregjerlige lille gutten i beina og slenger ham i veggen med full kraft.»

Moren fikk i ettertid to barn med drapsmannen, som nå soner en dom på åtte års fengsel. Hun er under politietterforskning for medvirkning.

Jon Gangdal tegner med flere nye kilder et troverdig bilde av en tilsynelatende vanlig familie.

Christoffers biologiske far uttaler seg, og bestemoren har utlånt sine notater. Hun bærer fram vesentlige deler av boka med autentiske dialoger og viktige hverdagsglimt fra Christoffers liv.

 
Vilter gutt
Vi møter en livsglad og vilter gutt på bygda i Vestfold. Han er fire år da mor og far flytter fra hverandre, og det skjer en adferdsendring. Christoffer blir ofte oppfarende og sint, han kaster ting i veggen, klorer og biter. Men hos bestemor roer den utagerende gutten seg ned, og det er alltid moro å sitte sammen med bestefar på traktoren.

Situasjonen forandret seg til det verre da en ny mann flyttet inn hos moren og «overtok» gutten.

Christoffer får nye raserianfall, og etter utredninger hos psykolog stilles diagnosen «f 90.0 — forstyrrelse av oppmerksomhet og konsentrasjon». Det er ADHD, og det får fatale konsekvenser.

Skader
Ordet selvskading dukker opp. Mormor oppdager at Christoffer har blåmerker på beina og skulderen.

Ble skadene påført av andre? Hadde den dominerende stefaren allerede på dette tidspunktet begynt å mishandle gutten?

Rystende bok som bør få mange lesere

Hva kan i da ha vært motivet? Hva er det egentlig med mannen som overøser Christoffers mor med kjærlighet, som hver kveld forsikrer sin samboer om at hun kan sove trygt fordi han har kontroll med den krevende gutten?

Få svar  
Dette er de sentrale spørsmålene Gangdal stilte under arbeidet med boka, men han finner få dokumenterte svar. Så sent som ti dager før Christoffer dør, skriver Gangdal, «finnes det ikke én eneste skriftlig mistanke om at gutten er utsatt for mishandling».

Det er riktignok en stigende bekymring over at noe ikke stemmer, men ingen ser mønsteret.

Og når noen spør Christoffer hva som er galt, svarer han det som er blitt tittelen på boka om hans liv: «Jeg tenker nok at du skjønner det sjøl».

Den straffedømte stefaren lar mange spørsmål stå ubesvart. Han erklærte seg uskyldig i retten, og har i likhet med moren nektet å møte Jon Gangdal.

Dermed blir det ikke bare en utilsiktet ubalanse i framstillingen, det blir en blind flekk som leseren selv må forsøke å utfylle.

«Jeg tenker nok at du skjønner det sjøl» er en medrivende og rystende bok som er ubehagelig og ta inn over seg, og den bør få mange lesere.


Rystende bok som bør få mange lesere