Anmeldelse, Fredrik Virtanen, Uten nåde

Rystende om et Sverige i metoo-rus

Fredrik Virtanens bok er en hårreisende beretning om svensk presseetisk fallitt, og en metoo-bevegelse som gikk amok.

VOLDTEKTSANKLAGET: Svenske Fredrik Virtanen har skrevet bok om voldtektsanklagen han fikk mot seg i forbindelse med metoo-kampanjen. Foto: HANS ARNE VEDLOG
VOLDTEKTSANKLAGET: Svenske Fredrik Virtanen har skrevet bok om voldtektsanklagen han fikk mot seg i forbindelse med metoo-kampanjen. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Vi skal henrette deg», «ditt jævla svin», «voldtektsmann – snart skal du dø», «venstresøppel», «håper noen skyter deg», «syk og sadistisk mannsgris».

Dette er en brøkdel av reaksjonene tidligere Aftonblad-kommentator Fredrik Virtanen fikk etter at en kvinne - i boka omtalt som Instagram-kjendis – den 16. oktober 2017 skrev på Instagram: «Den mektige mediemannen som dopet meg ned og voldtok meg i 2006 heter Fredrik Virtanen.»

Det startet en prosess mot Virtanen som Aftonbladets kultursjef Åsa Linderborg har kalt det største overgrepet i svensk pressehistorie.

Virtanen selv mistet jobben og brorparten av vennene sine, i en sak som er så betent i Sverige at svenske forlag har nølt med å gi ut Virtanens bok «Uten nåde».

Grove overtramp

Den påståtte voldtekten skal ha skjedd i 2006. To år seinere beskyldte kvinnen Virtanen for voldtekt. Deler av Virtanen og kvinnens politiavhør er gjengitt i boka. Dette visstnok mot Instagram-kjendisens vilje. Men hennes versjon framstår like sann eller usann som Virtanens, og sånn sett viser Virtanen hvor vanskelig disse sakene er. Forfatteren selv er ikke stolt av livet han levde på den tida; dop, alkohol, et uoversiktlig antall one night stands og mye griseprat. Her er Virtanen – som nå er gift småbarnsfar - bemerkelsesverdig åpen og ærlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer