Anmeldelse: Nina F. Grünfeld «Frida. Min ukjente farmors krig»

Rystende om prostituert farmor

Nina Grünfelds farmor ble rammet av forrige århundrets verste uhyrligheter.

FAREN: Forfatter Nina Grünfeld sammen med faren Berthold Grünfeld, som døde i 2007, på toget i Ljubliana. Foto: Privat
FAREN: Forfatter Nina Grünfeld sammen med faren Berthold Grünfeld, som døde i 2007, på toget i Ljubliana. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK:«Grünfeldová Frida, født 3. september 1908 i landsbyen Leles, jødinne, prostituert, utvist fra Praha, er omstreifende i Bratislava og forsørger seg som prostituert».

Dette er et utdrag fra en av de mange politirapportene om Nina Grünfelds farmor Frida. De blir tragisk nok de sentrale kildene når hun i denne boka lar oss ta del i jakten på sin ukjente farmor.

Det er en dramatisk fortelling som rommer det mest uhyrlige av forrige århundrets grusomheter, mens Frida selv forblir en hjerteskjærende tragisk og fjern skikkelse.

Filmskaperen Nina Grünfelds far, psykiater og professor i samfunnsmedisin Berthold Grünfeld, kom til Norge i 1939, som en av 35 jødiske barn som slapp inn med Nansenpasset.

Finner spor

Det eneste han visste om sitt opphav var at han var jøde, født i 1932 i Bratislava, at moren her Frida Grünfeld og at faren var ukjent.

I dokumentarfilmen «Ukjent opphav» (2005), reiser far og datter til i håp om å finne spor av den ukjente moren. De kommer over en politirapport fra en anmeldelse i Praha 1940, der en beruset Frida Grünfeld hadde blitt anholdt, nektet å legitimere seg overfor tsjekkerne, brettet opp skjørtet og skal ha sagt «Her er min legitimasjon. Dette er mine papirer. Kom og slikk fitta mi.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer