Anmeldelse: Vigdis Reisæter, «Jeg skal hjelpe deg»

Rystende rapport fra eldreomsorgen

Sykepleier Vigdis J. Reisæter stikker hull på en verkebyll med dokumentarboka «Jeg skal hjelpe deg».

AVMAKT: Etter ti år sier Vigdis Reisæter opp sykepleierjobben i 2018. Hun orker ikke lenger gi utilstrekkelig hjelp. Først skriver hun et facebook-innlegg som deles 8000 ganger. Nå utdyper hun i ny dokumentar. Illustrasjonsfoto: NTB / SHUTTERSTOCK
AVMAKT: Etter ti år sier Vigdis Reisæter opp sykepleierjobben i 2018. Hun orker ikke lenger gi utilstrekkelig hjelp. Først skriver hun et facebook-innlegg som deles 8000 ganger. Nå utdyper hun i ny dokumentar. Illustrasjonsfoto: NTB / SHUTTERSTOCK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Om sommeren har kuer, etter loven, krav på frisk luft. Innsatte i fengsel har rett på minst en time utendørs hver dag. Per dags dato finnes det ingen tilsvarende rettighet for eldre på sykehjem.»

Etter ti år som sykepleier i eldreomsorgen orker ikke Vigdis Reisæter mer. Hun forlater hardtarbeidende kollegaer og jobben hun elsker. I dokumentarboka «Jeg skal hjelpe deg» stikker hun hull på en verkebyll, fylt av skam og fortvilelse over ikke å kunne gi forsvarlig helsehjelp.

Resultatet er en sørgmodig rapport om gamle og syke som sitter inne i ukesvis, som ligger innsmurt i egen avføring, og som gis piller når det er tid og omsorg de trenger.

Ingen tid for ømhet

Som sitatet indikerer: «Jeg skal hjelpe deg» anlegger ingen sytende tone. Reisæter skriver klart og konkret, uten føleri. Hun forteller om hvordan hun som ung, ambisiøs sykepleier oppdager at teorien – det hun lærte på studiet om god og anstendig omsorg – ikke lar seg gjennomføre i praksis. Det er ikke tid nok, ikke fagkompetanse nok:

«Hver eneste dag brøt vi de lovene og reglene vi var pliktet til å følge».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer