Rystende

Du merker ikke den fulle effekten av «12 Years a Slave» før du forlater kinosalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Solomon Northup (f. 1808), snekker og fiolinist, er født fri og lever i Saratoga Springs, New York med kone og to barn. Under en reise til Washington DC i 1841 blir han kidnappet og smuglet til Sør-statene. Uten papirer har han ingen rettigheter. Du er ikke fra New York, får han vite, du er en rømt slave fra Georgia. Han rådes av medslaver til å skjule at han kan lese og skrive.

Northup (Chiwetel Ejiofor) blir solgt på et marked i New Orleans. Han får følge av Eliza. Hennes to barn blir solgt hver for seg. Gutten kan jobbe, jenta er vakker og verdt en god del penger. Kjøperen, plantasjeeier William Ford (Benedict Cumberbatch), appellerer til slavehandler Freemans medmenneskelighet, siden han bare har råd til mora.

Denne hjerteskjærende scenen er en av mange som viser det institusjonaliserte slaveriets nedbrytende virkning på alle involverte. Ford er en god mann «etter forholdene», som Northup uttrykker det, men han må tenke økonomi og det oppstår etter hvert en situasjon som gjør at han må selge Northup videre til Edwin Epps (Michael Fassbender), som med bibelvers og pisk vet å disiplinere sine «niggers».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer