Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rystet av egne filmer

- Kunne ikke skrevet det i dag, sier Bridget Jones-skaper Helen Fielding om filmene med Renée Zellweger.

TRAILER: Renée Zellweger, Colin Firth og Hugh Grant spiller i den moderne klassikeren «Bridget Jones's Diary». Video: United International Pictures Vis mer

Kvinnen bak bøkene om Bridget Jones, forfatter Helen Fielding, avslører at hun har begynt å se filmene basert på sine egne bestselgende romaner i et nytt lys.

- Jeg tok barna mine med på en visning av filmen («Bridget Jones' dagbok», red.anm.). Jeg hadde ikke sett den på årevis, og jeg ble rystet. Du kunne ikke skrevet det i dag, uttalte Fielding i et intervju i programmet Desert Island Discs på radiokanalen BBC Radio 4, gjengitt av blant andre nettstedet Refinery29.

Fielding var selv med på å skrive manuset til filmen fra 2001, basert på hennes bestselgende roman fra 1996. Romanen, som ble den første i en serie, bygger på Fieldings egne erfaringer som avisspaltist på 1990-tallet.

- En del av pakka

Blant annet reagerer hun selv på alle scenene hvor Jones får ei hånd på rumpa av mannlige kolleger, og en scene hvor Jones' fiktive sjef forlanger et «bilde av puppene» til en kvinne under en TV-sending.

- Det var bare en del av pakka som var livet hennes, og det er ganske sjokkerende for meg å se hvordan ting har forandret seg siden den gang, uttalte hun ifølge The Independent.

Samtidig sier hun at feministisk kritikk av bøkene og filmene går inn på henne. Bridget Jones er en sammensatt karakter, som ønsker seg mer i livet enn bare enn mann, sier hun ifølge The Guardian.

- Når det er sagt: Jeg skrev bevisst replikken «Ingenting er så uattraktivt for en mann som en høylytt feminist» i vissheten om at det kom til å irritere noen, sier hun.

Hun utdyper:

- På det tidspunktet føler Bridget at å være «feminist med stor F» bare var enda en ting hun ikke var flink til. Det som er fint nå, er at feminismen på en måte har mistet den store F-en.

Tar tak i rykter

Forfatteren benyttet også anledningen til å ta tak i noen seigliva myter om karakterene Mark Darcy og Daniel Cleaver, spilt av henholdsvis Colin Firth og Hugh Grant.

Mange av forfatterens ekskjærester og bekjente mener nemlig å kjenne seg igjen i de to rivalene. Noen har også fått det for seg at forfatteren kan ha hentet inspirasjon i politikken.

- Det er utrolig hvor mange som hevder å være Daniel eller Mark, inkludert Keir Starmer, sier Fielding.

Politikeren Sir Keir Rodney Starmer er tidligere leder for britiske Labour Party, og har vært medlem av Underhuset siden 2015. Ryktet om at figuren Mark Darcy er basert på ham har versert i årevis, men selv han har uttalt at han ikke kjenner til hvordan det begynte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!