Rystet av pels-dokumentar

Lars Sponheim kaller inn til hastemøte for å finne ut om - og forhindre at - det selges klær og sko laget av skinn fra katter og hunder i Norge. Landbruksministeren ble sjokkert over gårsdagens pelsdokumentar på TV2.

Møt dyreverner på nettmøte klokken 13 i dag.

I dag har du ingen garanti for at pelsvaren du kjøper, ikke er fra en hund eller katt som er flådd levende.

Sponheim vil i neste uke ha et møte med pelsforhandlere, importører og dyrevernorganisasjoner for å finne ut hva som kan gjøres for å gi nordmenn informasjon om omfanget av denne typen pels på det norske markedet.

- Dokumentaren skaper naturligvis usikkerhet hos forbrukerne. De har rett til svar på om de kjøper ulovlig produsert pels, sier Sponheim.

Ikke bare klær

Hunder fra Thailand og kinesiske katter går gjennom en pinefull død på illegale slaktehus. Over to millioner av disse dyra drepes hvert år. Mange havner på det europeiske markedet. Også i Norge kan du risikere å kjøpe produkter med hunde- og kattepels, uten at du er klar over det.

Hunde- og katteskinnene blir farget og behandlet slik at de ser ut som annen type pels, for eksempel mink, rev eller ulv. For kundene er det vanskelig å se forskjell.

Katte- og hundeskinn brukes til for eksempel sko, krager, skjerf, vesker, belter, nøkkelringer med kattehaler, leketøy, laken, trekk til bilseter, trommer og musikkinstrumenter, golfhansker, hagehansker, sportsartikler og medisinske produkter.

- Jeg stakk innom en tilfeldig butikk på vei hjem fra jobb, og der solgte de pelsklær merket Finnraccoon, et dyr som ikke eksisterer. Det hjelper ikke å spørre betjeningen om hva slags dyr pelsen kommer fra, for de vet det ofte ikke selv. Det er lett å bli lurt. Også fuskepelsen kan være skummel, for det er veldig vanskelig å se forskjell, sier Live Kleveland Karlsrud i Dyrevernalliansen.

Vær kritisk

Det kan komme en lovendring som gjør at pelsen må merkes slik at den kan spores tilbake til produksjonssted. Sponheim ber folk om å være oppmerksomme når de handler pels og pelsliknende klær og skotøy.

- Folk må være kritiske til hva de kjøper, fastslår han.

Etter neste ukes møte med pelshandlernes organisasjoner kan det hende at han bestemmer at det skal bli ulovlig å selge pels man ikke vet hvor kommer fra.

Diplomatisk press

Sponheim opplyser at Norge i flere år har øvd diplomatisk press mot land i Asia for at myndighetene skal ta fatt i dyremishandlingen blant annet hunder og katter utsettes for.

- Det er viktig å skille mellom lovlig norsk pelsvirksomhet og den kriminelle produksjonen som finner sted i enkelte land i Asia, sier Sponheim.

Etter dokumentaren i går kveld hadde Dyrevernalliansen telefonvakter over hele landet.

- Vi har hatt en jevn strøm med telefoner fra sjokkerte mennesker, så jeg tror denne dokumentaren var en vekker for mange, sier Live Kleveland Karlsrud.

Også TV2 fikk telefoner fra sjokkerte seere i går kveld.

- Reaksjonene begynte å komme allerede etter at vi begynte å vise forhåndsomtalen tidligere i uka. Programmet dokumenterer at det finnes hunde- og kattepels til salgs også i Norge, og det er grunnlag for å tro at det foregår i stor skala, sier redaksjonssjef Per Christian Magnus i TV2s «Dokument 2».

<B>KATTEPELS:</B> En kinesisk kvinne sorterer katteskinn.