Rytmefest:

Oslo skifter i helga navn til Lille Kingston og Lille Havanna. Både reggae-legenden Burning Spear og salsa-kongen Oscar D'León er på vei. Det kan være siste gang rastafarien Burning Spear er i Norge.

Winston Rodney, som er Burning Spears egentlige navn, kan feire 30-årsjubileum som artist. Men nå vil han trappe ned.

- Jeg forbereder meg på å pensjonere meg, røper han overfor Dagbladet før fredagens konsert på Rockefeller. Det er ikke fordi han tror reggaen er på retur. Nei, han vil rett og slett trekke seg tilbake med stil.

Bare studio

- Jeg vil gjøre andre ting, som å prioritere familie og venner. Jeg vil holde på med reggaemusikk til jeg stuper, men i de nærmeste årene først og fremst i platestudioet, sier Burning Spear.

- Mer enn noen gang er det behov for lyrikk med substans og forståelse, og musikken for framtida er reggae, framholder han.

Han har vært Grammy-nominert til årets reggaealbum fem ganger, og har samarbeidet med den største av dem alle, Bob Marley.

- Det føles fint å ha status som reggae-legende, sier han sløyt, men er rask med å presisere at det har vært en hard jobb.

- Reggae og all annen musikk handler om disiplin, respekt og hardt arbeid, sier Spear, som er optimist med tanke på den kommende reggae-generasjon. Det er mye bra på vei, mener han.

Salsa-lag på 18

Fredag åpner Nye Cosmopolite i Oslo med et variert program, og lørdag dyrkes Ricky Martin på Las Palmeras i Oslo. Søndag er det ny fest på Cosmopolite, med Oscar D'León og hans 18 manns sterke salsa-lag. Bassisten D'León er fra Venezuela, men få har utviklet cuba-salsaen som ham. 60 plater bærer hans navn - og hans gedigne orkester er kjent for å levere noen av de mest spennende salsashowene i dag.

Om ikke det er nok, byr Jazid på den kubanske artisten Snowboy and the Latin Section mandag og tirsdag.