Rytmisk popgymnastikk

Andre elektronika-artister står nakne tilbake når datamaskinen krasjer eller synthen tar fyr. For Ralph Myerz and the Jack Herren Band er det da festen begynner.

–DET ER MERKELIG, egentlig. Alle er så opptatt av at noe stort er i ferd med å begynne. Jeg føler egentlig at vi har vært underveis lenge. Thomas Lønnheim, perkusjonist i Ralp Myerz and the Jack Herren Band, lener seg tilbake i designerstolen på den hvite og nedstrippa kafeen Landmark i Bergen. Denne måneden har de blitt Alarm-nominert som beste liveband, og for beste video under Spellemannsprisen. På mandag kommer plata. Det er mange som har ventet lenge nå. På bergensbølgens next level. Og det er liksom ingen tvil om at de har ventet på noe stort.

DORFMEISTER, en av de to hjernene bak samplefenomenet Kruder & Dorfmeister har allerede sendt de hjerteligste gratulasjoner på mail. Låten «Think Twice» fra det kommende albumet er kåret til månedens single i DJ-menighetens magasinbibel, «Jockey Slut». Under årets by:Larm-festival i Trondheim stod musikkindustriens viktigste menn og kvinner stuet sammen som sardiner i Storsalen på Samfundet for å få med seg elektro- og rytmefenomenet fra vest. Ralph Myerz and the Jack Herren band leverte et show det bokstavelig talt sprutet gnister av. Du finner knapt et bransjehode som ikke spår at trioen fra Bergen blir vår neste musikalske eksportartikkel. Guttene tar det mer med ro.

–Som musikere har vi opplevd det meste vi drømte om å oppleve. Vi begynte for lenge siden. Det eneste som er nytt er at nå kommer vi med et album, sier Thomas Lønnheim.

DET BEGYNTE I 1997. Øyenvitner får tårer i øynene når de skal beskrive det som skjedde på elektrohappeningen «Den Elleville Festen» i Bergen for seks år siden: DJ Erlend Sellevold fikk rytmestøtte av Tarjei Strøm og perkusjonisten Thomas Lønnheim. Da trioen entret scenen reiste taket seg, mennesker danset med hendene over hodet, de smilte til hverandre selv om de ikke kjente hverandre, det tok helt av– et uhyre funky vekkelsesmøte. Siden den gang har det liksom ikke vært noen tvil.

–Det sa bare pang, sier Thomas og Tarjei, som snakker ganske synkronisert. Litt som Ole, Dole og Doffen.

–Vi var like overrasket som alle andre. Det skulle bare være en engangsgreie. Men før vi egentlig fikk bestemt oss, var vi blitt et band.

DU HAR SIKKERT hørt singelen «Nikita». Den spilles fortsatt hyppig på radio, er brukt i en reklamefilm for Volkswagen og i den amerikanske tv-serien «Dharma & Greg». Eller kanskje du har sett dem på scenen. Det er gått mer enn femten mobiltelefongenerasjoner og et uhørt antall mil på norske veier siden starten. Oppskriften har vært den samme fra a til nå: Et digitalt og drømmeaktig lydspor i kombinasjon med en god dose gammeldags menneskelig rytmikk. The Jack Herren Band, bestående av Tarjei Strøm og Thomas Lønnheim, har hengt sammen siden de gikk på Steinerskolen. Der alle andre sang i kor eller spilte marimba, opptrådte de to på skolekonserter med øredøvende perkusjons- og tromme-epos.

–Vi har lært Erlend å tenke i takter, forteller trommis Tarjei og smiler skeivt i retning Erlend Sellevold, eller Ralph Myerz om du foretrekker kunstnernavn.

ERLEND HAR FORTID som DJ, og disponerer sitt eget lydlaboratorium hjemme i leiligheten på Tertnes utenfor Bergen. Det er han som lager det digitale grunnrisset for bandets låter, og med utgangspunkt i disse lydskissene drar de tre på lange kreative fotturer i grenselandet mellom elektroniske downtempo og analog funkpop.

–I begynnelsen lagde jeg mer sånne lange svevende komposisjoner, og skiftet til et nytt parti i låten når jeg fant det for godt, gjerne etter søtten og en halv takt. Dette gjorde livet surt for rytmeseksjonen. I dag jobber vi etter ganske klassiske popstrukturer, og dyrker fram markerterefrengpartier, forteller Erlend.

–Underveis tilfører vi organiske elementer der det trengs. En gitar der, og et vokalspor der. Flere av låtene på den nye platen lar seg faktisk spille helt live, sier Tarjei. Den tidligere jazztrommissen innrømmer at han har et ambivalent forhold til teknologi, blant annet etter å ha opplevd et datamaskinkrasj foran 4000 mennesker på Roskilde, kortslutning under Fløyen-festivalen i Bergen, og en dramatisk keyboardbrann på Kvarteret i Bergen. I slike stunder kommer øvelsene i trommesoloer på Steinerskolen godt med.

–På Roskilde trodde folk at trommingen vår i begynnelsen av settet var en planlagt del av settet. Sånn sett har vi en fordel i forhold til andre band i denne sjangeren. Vi har en plan B når elektronikken svikter. Det er utrolig viktig å gjøre noe mer enn å sitte å knotte på datamaskiner. Vi satser på gode gamle heavyeffekter med røyk og ildeffekter. Det funker som faen, sier Tarjei.

VEIEN FRAM TIL den første plateutgivelsen har vært lang. Det begynte som sagt for seks år siden. Først for to år siden var det noen som så det kommersielle potensialet i bandet. Ralph Myerz ble oppdaget av en talentspeider fra det amerikanske plateselskapet Emperor Norton. I løpet av våren og forsommeren vil albumet «A special album» bli lansert både i Europa og i USA på det amerikanske selskapet.

–Vi har hatt godt av ventetiden, sier Erlend, som har rukket å bli pappa siden bandets selvfinansierte førsteutgivelse. EP-en «A special morning» ble kopiert opp i 300 eksemplarer i 1999. I forbindelse med det nye albumet har bandet jobbet for å låte så organisk og udigitalt som mulig. De har også sluttet å bruke samplinger og lager alle lydkulisser selv.

–Vi har oppdaget at det er noe i regelen om at den første innspillingen alltid er den beste. Selv om det ikke er perfekt, er det et eller annet der som ofte stemmer, sier Erlend. Han forteller at de aktivt har motarbeidet tendenser til at låtene skal virke preprogrammert. Særlig Tarjei har slitt i denne sammenhengen:

–Det hender jeg får kritikk av de andre for trommingen min. De sier jeg spiller som en maskin.

Du møter Ralph Myerz & The Jack Herren Band på Dagbladet.no/FREDAG. Klikk deg inn og send inn dine spørsmål nå.

I VINDEN:</B> Ralph... har denne måneden blitt Alarm-nominert som beste liveband, og for beste video under Spellemannsprisen. På mandag kommer plata.
BERGEN:</B> Her er enda et band fra Bergen som er i ferd med å gjøre det stort.