S i nesten alle tv-fag

Ja, ja gutt slik var det på skolen i 1955, bra tv.

TV: Velkommen til Løvenborg skole med realityserien «Internatet». I kveld blir 10 gutter og 10 jenter i 16-års alderen busset dit. De skal tilbringe fire uker bak lukkede porter i en tidsreise tilbake til 1955 og datidas skolehverdag, et sjokkmøte med nær «steinalderen». Både i tanker, straff og handlinger. Noen som husker «Jonas»?

Torturkammer

Tilbake-til-fortiden-ungene må pakke ned (eller gjemme vekk) i-pod, mobil, smykker, sminke, dataspill, sleske solbriller og annet stæsj og inn med fysisk fostring, ny sveis, skoleuniformer, hestehaler med silkebånd, sløyd, pugging, ro, orden og disiplin. Lærerkreftene er hentet fra det nedlagte skuret på lagerplassen for lektorer av den gamle skolen. TVNorges underholdningseksperiment kan bli en av høsten bedre fjernsynsserier, et morsomt og smått tankevekkende innspill i den stadig aktualiserte debatten om at alt var så forbannet mye bedre før i tida. Da skoleklokka klang og rektor lekte Gud. Moralen var moralisme, landet ble godt bygd opp igjen med matpakke, rasjonalisering og siste indre på Bislett. Det å putte 20 inn i denne hverdagen blir det bra fjernsyn av med gråt, latter, forbannelse og smått komiske episoder. Førsteinntrykket av forsøkskaninene er at de framstår som bortskjemte, arrogante og respektløse. Men, som en av elevene klokt sier, «Her er alle så bortskjemte at de fortjener å være her».

Kulturkollisjon

Samtidig, skolehelvete anno 1955 var også i nærheten av å være et åndelige torturkammer. David fra Grünerløkka i Oslo sier: «Dette er 1955 ja, det er ti år siden krigen var over. Nazismen skal være ute av bildet». Ellers blir det god tv-underholdning å høre nåtidas sjargongiske språk (med sjino etc.) argumentere mot formyndergenerasjonens tankegods. Det blir en fornøyelig kultur -og verbalkollisjon. Og, nettopp i dette sammenstøtet ligger seriens dramaturgiske nervesenter.Guttas gymlærer fikk forresten passet påskrevet: «Han er en skikkelig gymlærer-satan», mens den første matteprøven fra lektor Døhl viser et skremmende lavt nivå, men samtidig. La de som gikk på skolen i 1955 prøve seg noen skoletimer nå. Det krever sin ungdom å holde buksa på plass.