Så dårlig tegnet at folkene bak fortjener bøter

Skammelige «Eventyrhuset» er blottet for eventyr.

Så dårlig tegnet at folkene bak fortjener bøter
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det er mange fortellinger som handler om andre fortellinger, og om hvor fantastisk det er å lese eller bli lest for. Sørgelig ofte er disse fortellingene selv svake: Dovne haikere som ikke orker å skape sitt eget plott og sin egen fremdrift, men lever som en parasitt på andre plott. «Eventyrhuset» er en slik en.

Narrative u-svinger Den franske animasjonsfilmen handler om lille Dan som mobbes av storesøster fordi han ikke kan lese. Men så oppdager han et hemmelig bibliotek i huset til den avdøde tanten, der også selve eventyrskikkelsene bor - Alice i Eventyrland, Rødhette og Askepott. Om de skal overleve, må Dan lære å lese. Sammenhengen mellom Dans leseferdigheter og allmenntilstanden til litterære figurer som har eksistert i hundrevis av år, tar ingen seg bryet med å forklare nærmere. I stedet legges det inn nye regler og riter og påfunn som Dan tvinges til å følge hver gang det er behov for en ny, narrativ u-sving. Det er vilkårlig og skjødesløst gjort, uten noen sterk indre sammenheng.

Umagisk Dessuten burde det straffes med høye bøter, eller kanskje betinget fengselsstraff, å tegne eventyrfigurer så blottet for all eventyrlighet. Ingen flid eller fantasi å snakke om er lagt ned i å etablere biblioteket som et magisk sted og beboerne som fortryllende troll og feer. Tegningene er av semmer kvalitet og ansiktene til både mennesker og fabelvesener tegnet med grov, klønete strek. Ingen av dem får uttrykksfullhet eller utstråling. Så dårlig håndverk burde man skamme seg over å tilby dagens Pixar-vante barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer