Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Så er man hekta på «Serial» igjen

Sesong to er «Homeland» fra virkeligheten, og nå skal hovedpersonen for krigsrett.

HISTORIEFORTELLER: Sarah Koenig binder alle de løse bitene i sesong to av podcasten «Serial» sammen med sin eminente fortellerteknikk. Foto: Elise Bergerson
HISTORIEFORTELLER: Sarah Koenig binder alle de løse bitene i sesong to av podcasten «Serial» sammen med sin eminente fortellerteknikk. Foto: Elise Bergerson Vis mer

Om man skulle henge det siste årets kraftige renessanse for podcastmediet på en bestemt knagg, er det vel rimelig opplest og vedtatt at det må være første sesong av «Serial», den sterkt avhengighetsskapende true crime-opprullingen av drapet på Hae Min Lee i Baltimore i 1999. «Serial» gikk rett til topps på podcastlistene, og ble et fenomen som utvilsomt vervet mange nye brukere til det ekspanderende podcastuniverset.

Nå er den etterlengtede sesong to i gang, med et noe overraskende tema.

Mens første sesong handlet om en gammel drapssak knapt noen hadde hørt om, handler sesong to om en sak veldig mange kjenner. «Serial» skal rulle opp historien om Bowe Bergdahl, den amerikanske Afghanistan-soldaten som på mystisk vis forlot sin post midt på natten i 2009, ble holdt fanget av Taliban i fem år, og slapp fri etter en fangeutveksling i 2014.

Det er blitt hevdet at seks amerikanske soldater skal ha mistet livet i forsøk på å frigjøre Bergdahl. Han er blitt kalt desertør og forræder, og er tiltalt for meget alvorlige forhold. Andre mener han må betraktes som en varsler, som ville avsløre ugjerninger og inkompetanse i den amerikanske hæren.

I går kom nyheten om at Bergdahl skal stilles for krigsrett, siktet for desertering. Det er en meget alvorlig tiltale, med livsvarig fengsel som strafferamme. 

Men hva skjedde egentlig der nede i den afghanske ørkenen? Etter at Bergdahl kom tilbake til USA og heltemottakelsen i løpet av meget kort tid vendte til noe helt annet, har det vært påfallende stille om ham. Men Bergdahl har snakket. Opprullingen av historien baseres blant annet på 25 timer researchintervjuer med ham gjennomført av manusforfatter og filmprodusent Mark Boal («The Hurt Locker», «Zero Dark Thirty»). Boal jobber med et filmprosjekt om Bergdahl, og «Serial»-sesongen er et samarbeid mellom hans produksjonsselskap og redaksjonen.

Er det noe man slås av når man lytter til første episode, er det at hvor mye av suksessen til «Serial» som ikke ligger i selve historien som fortelles, men i hvordan den fortelles.

SIKTET: Bowe Bergdahl forlot sin post i Afghanistan og ble tatt til fange av Taliban. Etter fem år i fangenskap slapp han fri i 2014, men i går ble det klart at han stilles for krigsrett og risikerer livsvarig fengsel. Foto: Scanpix
SIKTET: Bowe Bergdahl forlot sin post i Afghanistan og ble tatt til fange av Taliban. Etter fem år i fangenskap slapp han fri i 2014, men i går ble det klart at han stilles for krigsrett og risikerer livsvarig fengsel. Foto: Scanpix Vis mer

Det handler om fortellerteknikk, dramaturgisk presentasjon, lyddesign, musikk, intellighent kryssklipping mellom et stort antall kilder, kontentum - kort sagt hele verktøykassa til noen av de beste historiefortellerne i radiobransjen. NPR-miljøet som står bak «Serial» og moderskipet «This American Life» setter fortsatt standarden her, og programleder Sarah Koenig binder det hele sammen på mesterlig vis.

Intervjuene med Bergdahl gir fascinerende innsikt i og nærhet til historien, men bringer ikke nødvendigvis oss som lyttere nærmere sannheten.

Bergdahls påstand i første episode - spoileralarm! - om at han forlot sin post i et forsøk på å rette oppmerksomhet mot sterkt kritikkverdige forhold i sin avdeling, samtidig som han ønsket å vise at han kunne være en slags Jason Bourne-type, virker ikke umiddelbart særlig troverdig.

Som Dagbladet har fortalt, finnes det da også en rekke alternative forklaringer, og det er selvsagt den langsomme bevegelsen mot en mulig konklusjon som vil gjøre dette til avhengighetsskapende lytting. Var han en slags varsler, en ung mann som ville knytte vennskapbånd med afghanerne, en overløper, eller bare en redd unggutt fanget i krigen?

Med gårsdagens beslutning om at Bergdahl skal stilles for krisgrett, er det liten tvil om hvilken historie det amerikanske militæret ønsker å fortelle. Mens det militærpolitiske og juridiske spillet settes i høygir får Koenings opprulling av Bergdahls motiver ny gravitas - og «Serial» ny fart mot toppen av podcastlistene.

Det er risikabelt å dømme en podcast etter én episode. Men det er et godt tegn når man går rundt og lurer på hva som vil skje videre med en forvirret, ung amerikansk soldat på vandring ute i den afghanske ørkenen.

Andre episode kommer torsdag. Da intervjuer Sarah pressetalsmannen til Taliban. Jo, man er nok hekta på «Serial» igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling