TOMs KVELD: Det er komikeren Tom Mathisens kveld i «Hver gang vi møtes» på TV 2. Alle foto: TV 2
TOMs KVELD: Det er komikeren Tom Mathisens kveld i «Hver gang vi møtes» på TV 2. Alle foto: TV 2Vis mer

Anmeldelse: «Hver gang vi møtes» på TV 2

Så fin kan en «tullesang» bli når Maria synger den

Det var Tom Mathisens kveld i «Hver gang vi møtes». Vi anmeldte som vanlig låt for låt.

TV: Tom Mathisen har en allsidig karriere, det aller meste innen humorfaget. Når han får tid, skal han også spille inn jazzplata han har lovet kona siden de møttes for 42 år siden. Tom er kjent fra visegruppa Snu, humortrioen Prima Vera (i grønne stillongs), duoen Falsk/Mathisen, over 40 plateinnspillinger, en rekke tv-serier og to filmer. Og - ikke å forglemme - «Fortelleren» i seriene om Brødrene Dal med Kirkvaag, Lystad og Mjøen. Sånn gikk det da «seriøse artister» tolket humorlåtene hans:

Sol Heilo: «Ha ha he he ho (De gærne har det godt)» (Tom Mathisen / Herodes Falsk / Jahn Teigen)

Såpass! Sol har vært den jevneste av årets artister, men her går det galt. Denne låten fra 1981 har et ganske høyt tempo i utgangspunktet, men Sol vrir den ytterligere noen hakk. For mange hakk.

Så fin kan en «tullesang» bli når Maria synger den

Sols versjon framstår som et geriljaangrep med feil våpen. Som i Katzenjammer-perioden bytter hun instrumenter, og det blir både masete og slitsomt. På toppen av dette finner hun ikke helt tonen, og det går så fort at hun ikke får med seg ordene heller. Var det noen andre som gjorde det?

Sol tilfører ikke låten en tøddel. Hun vil mye, men faller pladask - og det eneste jeg får lyst til etter dette er å spille orginalen. Sol gledet seg til å «trashe» den, som hun sa, og det klarte hun.

Trine Rein: «Topp å bo i blokk» (Mathisen / Falsk / Marius Müller)

Først og fremst er det morsomt å høre Trine Rein synge på norsk, etter at hun forrige lørdag valgte å oversette en «Katastrofe»-sang fra norsk til engelsk.

Så fin kan en «tullesang» bli når Maria synger den

Det er en spesiell sang som det må være vanskelig å synge. Kanskje det eneste riktige er å ta ned tempoet i denne låten, som i utgangspunktet er «tullete». Hun byr på en lun feelgood-tolkning i et landskap der både jazz, bossa nova, viser og kabaret trives sammen. Dessuten avslører hun at hun har humor, og låten framføres med glimtet vi øyet. Det ser rett og slett ut som om hun har det artig, og timingen er god hele veien. Trines beste bidrag så langt.

Lars Bremnes: «Feil nummer» (Mathisen)

Lars har valgt en låt fra soloplata til Tom, «Det lille som skal til» fra 1980. Men har han valgt feil låt? Mer bestemt, er dette riktig låt for Lars?

Så fin kan en «tullesang» bli når Maria synger den

Han er nok utenfor komfortsonen her også, men overrasker med å spille saksofon i midtpartiet - og blir umiddelbart døpt om til «Lars Sanborn» (etter saksofonstjerna med fornavnet David).

- Det er utrolig at det går an å gjøre en så dårlig tekst, sier Tom sjøl og ler, men problemet ligger mer i framførelsen. Sangen blir unødvendig masete i Lars’ versjon, og den kler ham ganske dårlig. Saksofonen kan han derimot gjerne ta fram igjen.

Petter «Katastrofe» Kristiansen: «Alle fine damer har en stygg venninne» (Mathisen/Falsk/Müller)

Petter har sammen med kameraten Staysmann gjort litt om på denne sangen fra albumet til Tom Mathisen & Herodes Falsk med samme tittel fra 1991.

Så fin kan en «tullesang» bli når Maria synger den

Petter er åpenbart inspirert av humorduoen, og opererer litt i samme gate tekstmessig. Han har dessuten samme forhold til «musikkpolitiet», så dette er en hilsen til oss anmeldere. Takk for den!

Også han har hentet inn blåserne, og låten har trøkk. Feststemning blir det også, og den er overraskende strømlinjeformet i Katastrofes versjon. Jeg innbiller meg likevel at han kunne gjort enda mer ut av denne.

Maria Haukaas Mittet: «Naboen» (Eddie Rabbit / Even Stevens / David Malloy / Mathisen / Falsk / Teigen)

Prima Vera på nordnorsk! Ja, hvorfor ikke? Dette er opprinnelig en countrysang, og Maria holder seg litt i sjangeren.

Så fin kan en «tullesang» bli når Maria synger den

Hun slår seg løs og går virkelig inn for oppgaven, og det er akkurat som om teksten blir råere med hennes dialekt. Dessuten har hun en imponerende innlevelse og en framifrå timing. Her kommer skuespilleren fram i Maria også.

Det er blitt en kul låt der Maria snakkesynger like mye som hun synger. Med blåserne på plass svinger det som bare det. Og for en avslutning: «Den faens naboen!». Og det kommer fra Maria!

Elisabeth Andreassen: «Det er en fin dag» (Mathisen/Falsk/Teigen)

Kan en humorsang tas ned til ei rolig vise som synges i fullt alvor? Det kan nok funke, men det blir også litt rart.

Så fin kan en «tullesang» bli når Maria synger den

«En tekst med mening, plutselig», sier Tom. Det er på ingen måte samsvar mellom tekst og melodi, og da blir det noe som skurrer. «En fin dag å skyte seg selv»? Samtidig er det en interessant vri å gjøre den så annerledes. Med bare piano og fiolin som akkompagnement framfører Bettan sangen som om en tullete tekstlinje som «Jeg sa bare begynn å borre, ja bare borr du gamle Børre, for gullet står jo høyt i kurs i dag» skulle være viktig.

Neste uke er Sol Heilo hedersgjest.