Så går det til helvete igjen

De som tror at alle jublet etter Rio-møtet i 1992, husker dårlig. På tide å slutte og sutre, skriver Anne Marte Blindheim.

I RIO DE JANEIRO: Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg under et pressemøte i forbindelse med FN-toppmøtet.Foto: Are Føli / NTB scanpix.
I RIO DE JANEIRO: Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg under et pressemøte i forbindelse med FN-toppmøtet.Foto: Are Føli / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg tipper de færreste har fått med seg hva toppmøtet Rio +20 handlet om, bortsett fra at det var noe med miljø. Men de fleste har skjønt at det gikk dårlig. - Miljøet er glemt, sier Gro Harlem Brundtland. — Det er dypt deprimerende, sier Jens Stoltenberg. — Vi gir blaffen, skriver Aftenpostens Ole Mathismoen.

«Det er på moten å syte og være pessimistisk», skriver Bård Vegar Solhjell i et forsøk på å løfte stemninga. Vel, den moten er minst 20 år gammel. Noen av oss har bare glemt at ikke alt var bedre før. Rio+20 er oppfølgingsmøtet til den store Rio-konferansen i 1992. Dette møtet, hvor Gro Harlem Brundtland var den store miljøhelten, er blitt stående som en milepæl i verdenshistorien. Det var det på en måte, for det var her den store, kollektive miljøsamtalen startet. Men et dykk i avisarkivene viser at folk var like skuffet den gangen.

«Målt ut fra hva jorda trenger av handling og politikernes viten om hva som trengs, ble resultatene fra Rio usannsynlig dårlige», skrev Ole Mathismoen. «Klimaødeleggelsene vil fortsette, forbrukermønsteret i de rike landene vil fortsette. Befolkningseksplosjonen i de fattige landene vil øke», konkluderte VGs Stål Talsnes. Gro var heller ikke fornøyd. «Når vi oppnår endelig enighet i Rio, vil vi verken ha tatt et lite skritt eller et gigantisk sprang framover. Men retningen vil være satt», sa hun til Aftenposten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer