Så god og essensiell at jeg misunner danskene

Det mener vår anmelder.

Bok om å skrive bok: Danske Kirsten Hammann har skrevet om Mette, som vil skrive bok om u-land for å lette sin sosiale samvittighet. Foto: Steinar Buholm
Bok om å skrive bok: Danske Kirsten Hammann har skrevet om Mette, som vil skrive bok om u-land for å lette sin sosiale samvittighet. Foto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: «Sånn er det her i verden, sies det. Så og så mange prosent må avskrives hvert år, sies det, forsvinne uvisst hvor hen... gjerne til helvete, for at andre skal kunne holde seg friske og i live.» Sitatet er hentet fra Dostojevskijs «Forbrytelse og straff». Hamman legger det i munnen på forfatteren Mette Mæt, en velstående, lykkelig gift og mor til lille Sofie.

Virtuell fattigdomMette vil skrive ei bok om u-land for å lette sin sosiale samvittighet. Hun får kontakt med en suspekt bistandsorganisasjon som tilbyr henne å komme u-landene under huden. Bokstavelig talt. Det skjer ved hjelp av virtuelle videoer på et luksushotellrom. «Ettersom hun lever i en boble av velstand og glede, kan hun i det minste kaste et blikk på dem som har det verre. Hun kan vel bruke fire timer på å se at en av dem dør», tenker Mette og sier ja. Det skal vise seg fatalt.

SteinsuppeDenne boka er en liten genistrek. Gjennom de sciencefictionaktige tidsreisene, veksler Mette mellom ekstrem fattigdom og grotesk velstand. Hun haster hjem fra en kinesisk fabrikk med dødstrette barnearbeidere, for å ta med Sofie til lekebutikk og handle plastdubeditter laget i Kina. Hun er i en flyktningleir der mødrene koker suppe på stein, slik at barna tror det er noe annet i gryta enn skittent vann. For så å tvinge i datteren mat hun ikke vil ha. Hun er på barnehjem i Romania, der apatiske barn ligger i sitt eget oppkast, og gjør vondt verre da hun gir dem et forgjeves håp om et annet liv ved å kjærtegne dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer