- Så godt som utsolgt over hele landet

«High School Musical 3» inntar Norge.

(Dagbladet.no): Kommende uke braker det løs. På TV, i platebutikkene, på reklameplakatene og på kinolerretet.

«High School Musical 3: Senior Year» får premiere på kino fredag, og allerede i morgen slippes filmmusikken i platebutikkene. I tillegg kommer flere ulike typer dataspill i løpet av høsten. Det skal godt gjøres å unngå fenomenet i tiden framover.

Milliardbutikk

- Jeg er kjempespent. Det er veldig artig å få være en del av noe som så mange har et forhold til, sier Cathrine Kanck-Vårdal, presseansvarlig hos Disney i Norge til Dagbladet.no.

Filmen er nummer tre i rekken av Disney-musikaler om vennegjengen på East High, og den første av filmene som får kinopremiere. De to forrige filmene oppnådde begge rekordhøye seertall på Disney Channel. Og både DVDer, filmmusikk og utallige spin off-produkter har gjort konseptet til milliardbutikk for Disney.

De to forrige platene med filmmusikk solgte henholdsvis 30 000 og 48 000 eksemplarer, og Erling Johannessen i EMI sier til Farjournalen at han håper på 50 000 denne gangen.

Nesten utsolgt

Filmen har solgt flere billetter på forhånd i Storbritannia enn både «Harry Potter»-filmene, «James Bond» og «Ringenes Herre».

- Så godt som utsolgt over hele landet

I Norge startet forhåndssalget av kinobilletter forrige mandag, og ifølge Kanck-Vårdal er premierevisningene så godt som utsolgt. Hun tror filmen kan nå et enda bredere publikum enn TV-filmene har gjort.

- Filmene tar opp aktuelle temaer som vennskap og kjærlighet, og blander det med fengende dans og musikk. Den nye filmen handler dessuten mye om å gjøre valg for framtiden, noe som kanskje også treffer et litt eldre filmpublikum, sier Kanck-Vårdal, som mener hovedmålgruppa er ungdom mellom 12 og 16 år.

- Mangler konflikt

Men ikke alle er like overbevist. Filmen hadde såkalt verdenspremiere (til tross for at den har vært vist i både London og Paris allerede) i Los Angeles forrige torsdag, og anmeldelsene har begynt å tikke inn.

 «Resirkulert TV-musikal som vil tilfredstille fansen, men vil ikke utvide publikummet,» skriver Stephen Farber i Hollywood Reporter.

Han mener den mangler en tydelig konflikt. Det samme mener Varietys anmelder Peter Debruge.

«Mens den første filmen var som «West Side Story» (Skolens basketstjerne faller for den smarte utvekslingseleven), og den andre som «Breakfast at Tiffany\'s» (gutt må velge mellom den rike jenta som tilbyr ham alt og den vanlige som har vunnet hjertet hans), mangler «Senior Year» et friskt dilemma,» skriver han.

Nå er Troy, Gabriella og de andre inne i sitt siste år på High School, og må finne ut hva de skal gjøre etterpå. Mens Gabriella vurderer eliteuniversitetet Stanford, må kjæresten Troy velge mellom basketstipend på det lokale universitetet, eller musikkstipend på Julliard.

- Stryker på prøvene

Filmmusikken får foreløpig heller ikke stående ovasjoner.

«For å bruke en skolemetafor: Den stryker på alle prøvene,» skriver New York Daily News-kritiker Jim Farber.

«Det er lite trolig at noen som har fullført sjette klasse kan høre på cheerleader-kvitringen på sanger som «Now or Never» eller barske «Can I have this dance» uten å ta en tur på toalettet», skriver han.

Anmelderne virker likevel enige om én ting: Det spiller ingen rolle hva de skriver, barn og tenåringer vil fylle opp kinosalene i høst uansett.


Ifølge ABC News
jobbes det også med en sing along-versjon. Og det er allerede planer om en film nummer fire.

<B>VETERANER:</B> Vanessa Hudgens (Gabriella) og Zac Efron (Troy) har blitt superstjerner gjennom High School Musical-filmene, og er også kjærester på ordentlig. Her instrueres de av regissør Kenny Ortega.