Så hyggelig og matfiksert at forbrytelsen blir bisarr

Krim fra den franske landsbygda.

MATKRIM: Martin Walkers første krim foregår i Périgord-området i Frankrike, som blant annet er kjent for sine sorte trøfler. Ilustrasjonsfoto: SCANPIX / REUTERS/Regis Duvignau
MATKRIM: Martin Walkers første krim foregår i Périgord-området i Frankrike, som blant annet er kjent for sine sorte trøfler. Ilustrasjonsfoto: SCANPIX / REUTERS/Regis DuvignauVis mer

ANMELDELSE: Den som liker fransk landsbyliv med tilhørende kulinariske gleder, har absolutt noe godt i vente i denne tildels svært milde og hyggelige boka.

Som krimroman blir den derimot litt skurrende.

Périgord
Forfatteren er «an englishman abroad», som det heter, Martin Walker har blant annet tidligere vært sjefredaktør for pressebyrået UPI, men bor nå mye av tiden i Périgord-området i Frankrike. Det er da også her handlingen foregår i hans første krim om politimester Benoit «Bruno» Courreges, som holder til i den idylliske landsbyen St. Denis.

Det skjer vanligvis ikke så veldig mye der, så politimesteren har fått tid til å bli en utmerket gourmetkokk, samtidig som han er en del av det levende småbysamfunnet.

Men det er ikke helt Kardemomme by, selv om det til tider kan virke sånn, for en dag blir en eldre mann fra Algerie, som har bodd i St. Denis i en årrekke, funnet drept — med et hakekors skåret inn i brystet. Og Bruno har en anelse om hvem som står bak.

Reaksjoner
Det stygge drapet skaper selvsagt sterke reaksjoner, ikke bare i landsbyen, men i hele Frankrike, og St. Denis blir plutselig begivenhetenes sentrum når riksdekkende medier og etterforskere fra Paris inntar stedet. Etterforskningen bringer opp i dagen hendelser som skjedde langt tilbake i tiden, hendelser som fortsatt kaster skygger over de som bor i St. Denis.

Så hyggelig og matfiksert at forbrytelsen blir bisarr

Men plassert i en hyggelig og matfiksert krimroman blir forbrytelsen så bisarr at det skurrer når man leser den.

Det mest underholdende med «Bruno politimester» er når landsbyen gjør felles sak mot de fryktede inspektørene fra Brüssel, som kommer for å kontrollere at ingen selger ulovlige pateer eller oster på markedet. Til og med politiet beskytter de lokale produsentene, og sørger for at sabotasjen mot EU-kontrollørene går for seg så umerkelig som mulig.