Anmeldelse: Patrick Modiano - «Dora Bruder»

Så jævlig hjerteskjærende

Mektig minnesmerke over en ung, jødisk jentes skjebne.

PRISVINNENDE: Den franske forfatteren Patrick Modiano har skrevet 28 romaner og flere filmmanus. For sitt omfattende forfatterskap ble han i 2014 tildelt Nobelprisen i litteratur. Foto: NTB Scanpix
PRISVINNENDE: Den franske forfatteren Patrick Modiano har skrevet 28 romaner og flere filmmanus. For sitt omfattende forfatterskap ble han i 2014 tildelt Nobelprisen i litteratur. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Vi etterlyser den 15 år gamle Dora Bruder. Den savnede er 1 m 55 cm høy, har ovalt ansikt, gråbrune øyne, er iført grå fritidsjakke, mørkerød genser, marineblått skjørt og hatt, brune fritidssko.»

Etterlysningen sto i Paris Soir 31. desember 1941. 47 år seinere kommer den franske forfatteren, Patrick Modiano, over notisen og får den ikke lenger ut av hodet. Hvem var denne unge, jødiske jenta, hvorfor hadde hun rømt og hva skjedde seinere med henne og familien?

Fraværets tilstedeværelse

Modiano setter i gang en nitid undersøking, han går i arkiver, finner Doras kusine, men først og fremst går han opp familiens spor i Paris, gate for gate, og oppdager hvor mye av deres virkelighet som er blitt visket ut av bybildet:

«Man tenker seg at et sted i hvert fall bevarer et lett preg av menneskene som har bodd der. Preg: forhøyet eller fordypet avtrykk. Når det gjelder Ernest og Cécile Bruder, og Dora, vil jeg si: fordypet. Jeg sitter igjen med et inntrykk av fravær og tomhet hver gang jeg har vært på et sted der de har bodd».

Norsk idétvilling

«Dora Bruder» er Modianos mest kjente bok. Den kom ut på fransk i 1997, 17 år etter, i 2014, mottok Modiano Nobelprisen i litteratur. Likevel er boka først kommet på norsk nå, det er en unnlatelsessynd, spesielt siden boka har en ekstra relevans for norske lesere. Sakprosaforfatter Espen Søbyes prisbelønte bok, «Kathe, alltid vært i Norge», fra 2003 har et veldig likt utgangspunkt som «Dora Bruder». Begge forfatterne sporer opp all den informasjonen det er å finne om hver sin unge kvinne som brutalt ble drept i Auschwitz.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer