Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Sa jeg ble tatt med heroin

Linn Skåber forteller om sine beste sommerminner, en dramatisk tur i grisebingen og da hun løy om at hun ble tatt med heroin på Karl Johan.

SOMMER: Linn Skåber mimrer tilbake til sommerne i Vestby, og er stolt av og ha blitt en skikkelig badejente. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
SOMMER: Linn Skåber mimrer tilbake til sommerne i Vestby, og er stolt av og ha blitt en skikkelig badejente. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

I sommer intervjuer Dagbladet profilerte personer om liv og karriere. Hele Norges humordronning Linn Skåber (50) tilbringer sommeren med musikerkjæresten Simon Malm (47), familie og venner.

- Og forhåpentligvis et par nye kompiser jeg får i løpet av sommeren, sier Skåber til Dagbladet.

I år er hun ekstra stolt av at hun har blitt en «badejente».

- Jeg har blitt en sånn som ikke kan gå forbi havet uten å måtte hoppe uti. Er jo ikke sånn i det hele tatt, men jeg spiller for meg selv og andre helt til det kanskje blir sant, så nå hopper jeg uti ethvert tjern, hav, basseng eller fontene jeg kommer over og håper at jeg blir en sånn «havets datter»!

Hennes beste sommerminner er fra hytta i Vestby med farmor og farfar i nabohuset.

- Jeg løper barbeint opp den lille stia mellom hyttene og kjenner lukta av stekte wienerpølser og stekt egg og vinker til de to som står på verandaen og venter på meg og vet at de har all verdens tid og ingen planer, annet enn å henge med meg resten av dagen, sier hun.

Der var også i Vestby hun hadde sin første kjærlighet, som bodde i nabohytta.

Jaget av purke

- Hva er ditt verste sommerminne?

- Et skummelt minne er en dag kusina min og jeg besøker en bondegård og verdens største purke ligger og koser seg i gjørma bak et gjerde. Det må ha vært en spesiell purke, nesten en hund, for den ligger og gnager på en pinne. Den pinnen overtaler kusina min meg til å hente. Jeg klatrer over, tar pinnen og det klikker for purka, sier Skåber.

Purka jaget Linn rundt og rundt i inngjerdingen og ville ha tilbake pinnen sin. Men Skåber fikk panikk og tviholdt på den.

- Til slutt får kusina min løftet meg over i armen og slengt meg i trygghet til utsida av bingen og 90 kilo purke får fatt i pinnen sin igjen og fortsetter å gnage og er fornøyd. Rettferdigheten seiret, men jeg går hjem med skrubbsår, ingen pinne og en nær døden-opplevelse, fortsetter hun.

Løy om heroin

Skåber kaller seg selv «kjedelig pliktoppfyllende». Som ung jente var hun aldri spesielt rampete, selv om epleslang var en del av hverdagen.

Men én gang ble hun stoppet midt på Karl Johans gate med sønnen bakpå mopeden. Og med en overdreven løgn klarte hun å holde det unna mediene.

- Dagen før hadde det kommet en lov om å ikke kjøre to på moped. Han måtte gå av midt i gata og ta trikken hjem alene. Noen ringte og tipset om at jeg ble tatt av politiet og et ukeblad ringte etter fem minutter og spurte om hvorfor jeg ble stoppet. Jeg sa jeg ble tatt med heroin i setet og det ble aldri skrevet noe mer om det.

- HUN HAR GANSKE MANGE KJÆRESTER: Frisør og venninne Caroline Denise Svendsen forteller Leo Ajkic om Linn Skåbers kjærestepreferanser. - Hun driver og gir bort menn til venninnene sine, sier Svendsen. Video: NRK Vis mer

- Skikkelig stolt

Linn Skåber angrer ikke på mye, bortsett fra at hun ikke har lært seg flytende italiensk eller å spille piano. Hun er derimot «skikkelig stolt» av å være norsk under coronatida.

Hele hennes «Tre elefanter i rommet» turné til Nord-Norge med Hege Schøyen og Cecilie «Cess» Steinmann Næss ble avlyst, men Skåber mener bestemt at sånn måtte det bli.

- Vi skulle være akkurat der vi var alle sammen, hjemme og følge de retningslinjene som ble gitt. Jeg er skikkelig stolt av å være en del av et folk som klarte nettopp det, sier hun.

Laget «coronabok»

Linn Skåber opplever at folk er opptatt av smittevern, holder en meters avstand og tar hensyn til hverandre.

I tillegg til en nyvunnet stolthet over det norske folk har Skåber også lært noe nytt om seg selv under denne spesielle tida.

- Jeg har lært at jeg egentlig ikke er så innmari glad i å klemme. Jeg synes det er helt topp med nikking og vinking og et dunk i skuldra. Savner det ikke i det hele tatt.

Å oppleve hvordan pandemien styrer hverdagen vår ga komikeren ideen til ei ny bok.

«30 dager i april 2020» er en kollektiv dagbok. Den er redigert av Linn Skåber og består av 30 korte tekster. Med unntak av nyhetsbulletinene under hver dato, er de aller fleste av det personlige slaget. I dem deler et knippe forfattere og journalister, en sykehusdirektør, et par helsearbeidere, en profilert prest og en skoleelev, for å nevne noen, sine opplevelser.

Skåber sier at hun håper boka gir oversikt og trøst.

- Jeg skriver i forordet at jeg håper den gir oss en følelse av at selv om vi er på «corona-båten» fremdeles, så er vi i alle fall på dekk og ikke famlende og fullstendig i villrede og livredde på bunnen av den båten i storm og kaos.

- LETT: Linn Skåber er blant skuespillerne i filmen «Wendyeffekten». Der spiller hun luksusprostituert. Vis mer

- Kan hende verden blir bedre

For Linn Skåber er det viktigste i livet sønnen, sønnens «hemmelige venninne» og hennes egen kjæreste.

Hun er mest redd for døden, hai og å ikke rekke fly, og klarer seg ikke uten allergimedisin. Som 15 åring skulle Linn ønske hun visste at det kan hende verden blir bedre.

- At folk flest faktisk blir mer og mer opptatt av fellesskap, å løfte i flokk og at de fleste er opptatt av å ta vare på jorda og sist, men ikke minst, at de folka som blir født etter meg, er klokere, mer bevisste og enda mer klare for å kjempe for det de tror på enn generasjonen før. Av og til kan jeg bli litt lei meg av å tenke på at jeg ikke får mer tid med de fine folka som er nyere på jorda.

Til høsten har Linn Skåber hendene fulle med ulike prosjekter.

- 5. august er jeg på Losen med Trond-Viggo Torgersen og gjør «Hvorfor det?» Dette konseptet med spørsmål fra salen som Trond Viggo har funnet på. Kom, kom! Også skriver jeg på et manus for Nationaltheatret også skal jeg spille inn flere episoder av «Lystløgner» og hvem vet, kanskje får vi endelig den turneen til Nord-Norge også. Jeg håper det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!