Anmeldelse: Stjernestøv på NRK

Så julete som du får det

«Stjernestøv» følger en velprøvd oppskrift.

«STJERNESTØV»: Dette er NRKs første egenproduserte julekalender siden «Snøfall» i 2016. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Norsk dramaserie. (1:24)0
Norsk dramaserie. (1:24)0 Vis mer

«Stjernestøv»

Julekalender

Tidspunkt: 1. desember 2020
Beskrivelse: Stjernemagi i ny julekalender, som lener seg tungt på klassikerne.
Kanal: NRK

«Oppdrag inkluderende julekalender utført. Eller?»
Se alle anmeldelser

Å lage en ny julekalender for NRK, må være nervepirrende. Vi snakker 24 episoder - en kraftprestasjon i seg selv - og en historie så allmenn at den kan treffe hele Norges barnlige befolkning og foreldrene deres attpå. Den skal være så spennende at den får dem til å skru på skjermen hver eneste dag fram til julaften, og helst så tidløs at den kan gå i reprise i mange år framover. Også kommer den til å bli snakket om. Masse. Ikke minst nå, i en adventstid ribbet for juleavslutninger og andre forstyrrende elementer, der skjermene har blitt våre lys i mørket og virtuelle leirbål og sikkert en hel del andre velbrukte metaforer jeg ikke kommer på i farta.

Snakk om å ha alles øyne på seg.

At NRKs forrige julekalender, «Snøfall», var tidenes beste, gjør det ikke enklere. Kan «Stjernestøv», med det forvirrende like navnet, måle seg med den?

Stjernestøv

Vi møter tiårige Jo, som er stjerne på ishockeylaget og stjernekikker by night, godt hjulpet og inspirert av astronom-faren. Men nå er foreldrene i ferd med å skille lag, og han flytter med mor og to småsøsken til en blokkleilighet i et annet skoledistrikt. Ungene på den nye skolen er lite imøtekommende, og Jo savner pappa og det gamle nabolaget.

Samtidig - et helt annet sted, langt mot nord - har ei mystisk jente en skjebnesvanger krangel med foreldrene sine. Jenta heter Elly. Hun har en lysende stjernetatovering på håndleddet og bærer på en helt spesiell kraft, som kan få storm til å stilne. Vi må anta at det er det som har gjort det mulig for folket hennes å bosette seg i snøhuler i isødet. Iallfall er det helt krise hvis hun drar derfra, såpass skjønner vi fort. Krise er det også hvis hun mister en magisk stein som har gått i arv fra stjernebarn til stjernebarn i generasjoner.

STJERNEFOLK: Camilla San Miguel Bjørneng som Elly og Ingrid Bolsø Berdal som mora Silja. Foto: NRK
STJERNEFOLK: Camilla San Miguel Bjørneng som Elly og Ingrid Bolsø Berdal som mora Silja. Foto: NRK Vis mer

Folket til Elly jobber som «ledestjerner». Ved hjelp av Nordstjernen kan de gjøre seg om til stjernestøv og reise kloden rundt for å hjelpe bortkomne mennesker å finne veien hjem. Iallfall så lenge stein og stjernebarn er på plass i isødet.

Gjett tre ganger hva som skjer.

Spørsmålet er hvem som skal hjelpe ledestjernene hjem, når de selv havner på villspor?

Gjenkjennelig historie

«Stjernestøv» låner freidig fra andre suksessrike barnefortellinger, «Snøfall» inkludert. Tidligere julekalendere som «Julekongen» og «Jul i Blåfjell» er også representert, for ikke å snakke om Disney-klassikere som «Frost» og «Løvenes konge». Her er en skulende onkel som er så lik Scar som han kan få blitt uten å være løve, og baby-Elly løftes mot himmelen fra en klippe, akkurat som Simba og løvungen hans. Intet nytt under stjernehimmelen, dette.

Portalen som frakter stjernefolket fra deres verden til vår er også klassisk fantasymateriale - men Nordstjernens rolle i det hele er et godt og ikke minst julete påfunn. Stjerna, også kjent som Stella Polaris, må ikke forveksles med Betlehemstjerna fra Juleevangeliet. Den er ikke den mest synlige på himmelen, derimot er den kjent for å være den stjerna som ligger nærmest Nordpolen (av de vi kan se med det blotte øye, vel og merke). Det betyr at vi kan navigere etter den, og det er dette «Stjernestøv» spinner videre på.

Et eventyr om et magisk folkeslag som bor på Nordpolen og hjelper oss å finne veien hjem (til jul) - det er så julete som du får det, uten å inkludere verken nisser eller religiøs symbolikk. Oppdrag inkluderende julekalender utført. Eller?

Portal-fantasy

Vi har bare fått se seks av 24 episoder, og det kan framstå urettferdig å dømme en serie på det grunnlaget. Kanskje endrer bildet seg etter hvert. Men de første episodene skal sette stemningen, og det er her «Stjernestøv» strever med å nå opp til «Snøfall».

For sistnevnte er fortsatt best. Ikke dermed sagt at nykommeren er dårlig. Men den mangler litt av varmen, sjarmen og egenarten som fikk det til å skinne av forgjengeren.

«Snøfall» lyktes i å bygge en verden vi kunne drømme oss bort i, og det er noe av det viktigste med portal-fantasy. Den magiske verdenen må ha en tiltrekningskraft så sterk at vi nesten får lyst til å bosette oss der, enda så farlig den også framstår. Stjernefolkets landsby blir for blass og uklar til det, selv om alle går rundt og smiler varmt, der de dekker til fest på langbordet mellom snøhulene. En årsak er selvsagt at vi ser så lite til den - her er det fantasyfolket som strander i vår verden, som i «Julekongen», og ikke omvendt, som i «Snøfall». Men jeg savner litt mer humor og overraskelser, både i nord og i sør.

Skilsmissejul

Mye annet er også uklart. Hvilke krefter stjernefolket egentlig har, for eksempel, og hvordan de fikk dem. Det siste blir forklart via en legende-aktig fortelling som gjentas titt og ofte, men den har noen hull som forhåpentligvis tettes etter hvert. Også i fantasyfortellinger må historien være plausibel.

På plussiden er forholdet mellom Jo og foreldrene, som er varmt og fint spilt. Julefeiring med skilte foreldre er et aktuelt tema for mange barn, og «Stjernestøv» ser ut til å ta det på høyeste alvor. Intrigene på den nye skolen er også lett gjenkjennelige, og samtidig lette å forstå, takket være gode (og purunge) skuespillere.

Og historien er spennende. Hint og mystiske spor porsjoneres utover i akkurat riktig tempo. Hva har gamle Ingeborg med stjernefolket å gjøre? Hva vil skumle Varg med Elly? Hva var det som skjedde mellom ham og foreldrene hennes? Er han egentlig så skurkete som som han ser ut?

Det er ikke umulig at jeg blir sittende helt til julaften for å få svar.

  • Anmeldelsen er basert på de første seks episodene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer