Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Så kom Chippendales til byen!

Hvorfor er mannlig stripping så akseptert, mens kvinnelig er så forhatt?

KOMMER: Showgruppa Chippendales' «The 2016 Break The Rules Tour» er på vei til Norge. Foto: NTB Scanpix
KOMMER: Showgruppa Chippendales' «The 2016 Break The Rules Tour» er på vei til Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Til høsten får Norge igjen besøk av Chippendales. Det ser ut til at dette er blitt en årlig tradisjon, hvor fulle scener, private som offentlige, fylles av småkåte kvinnfolk, villige til å betale nok penger for halvnakne menn innpakket i en pakke av urban «uskyldig» underholdning.

Men hvorfor er mannlig stripping så akseptert, mens kvinnelig er så forhatt?

Jeg hadde ingen anelse om at Chippendales skulle komme til Norge, men min kjære Facebook har minnet meg på det. En av mine venner skulle på dette arrangementet og da husket Facebook selvfølgelig å si fra til meg, med et bilde av en Chippendale-mann liggende på gulvet, mens en kvinne med høye hæler trykker foten sin ned i brystet hans. Wow, tenkte jeg. Det hele var supplert av en tekst, «Break the rules». Sterk kost, spør du meg. En tanke slo meg umiddelbart. Hva ville skjedd hvis noen ville stiftet en gruppe av kvinnelige strippere, kalt dem Chippengirls, turnert Norges offentlige kulturhus og attpåtil laget en plakat, med en kvinne liggende på gulvet, hvor en mann trykker foten sin ned i hennes bryst?

Jeg tør knapt tenke på hva som ville ha skjedd. Det ville mest sannsynligvis blitt «krig». Arrangøren ville blitt anmeldt og kalt mishandler. Likestillingsforbundet ville vært på banen og avisene ville vært fylt av artikler om mishandling av kvinner i det offentlige rom. Kvinnegruppa Ottar ville stått i fronten og krevet halshogging, Kari Jaquesson ville fortalt oss hvordan hun greier å identifisere seg med ofrene og statsfeministen Marie Simonsen ville hatt en artikkel klar, før hun spiste ferdig bollene (hun ikke har bakt selv). Sodoma og Gomorra, rett og slett. Men når dette skjer med en mann? Det er ikke så nøye, tydeligvis. Er det fordi menn er sterkere, og skal tåle en slik behandling, eller er dette en slags revansj for årene med undertrykking?

Forsvarerne av Chippendales sier selvsagt at de gutta der er noe helt annet enn strippere i Oslos mørke gater. Chippendales er ren underholdning, det har ingenting med noe seksuelt å gjøre. Har det ikke det? Hvorfor må de kle av seg da? Kan de ikke danse påkledd? Selvsagt er Chippendales-forestillingen meget seksuelt ladet underholdning. Her objektiveres menn til å representere begjær og en forbudt fantasi for et skrikende og hyllende kvinnelig publikum.

Så kjære kvinner, når dere betaler 550 kroner for en Chippendales forestilling, tenk på én ting: Dere støtter en industri som objektiverer og undertrykker individer, og som lager falske forbilder til den yngre generasjonen.

God underholdning!