"Så lenge det skrives er det håp"

En superkort gjennomgang av "Vinduet" 1974, "Dyade" 1979 og  "Samtiden" 1984. 

BEAT PÅ CLUB 7: Beathøvding Allen Gisberg på Club 7 i 1983 og er det ikke Olav Angell (t..v) da? På Kornet har re-lest et knippe gamle tidsskrifter for å finne en neve håp. Foto: Tom Martinsen.
BEAT PÅ CLUB 7: Beathøvding Allen Gisberg på Club 7 i 1983 og er det ikke Olav Angell (t..v) da? På Kornet har re-lest et knippe gamle tidsskrifter for å finne en neve håp. Foto: Tom Martinsen.Vis mer
Meninger

Rydding i den borteste bokhylla med ei rekkeav gamle tidsskrifter. Det er lenge siden de ble tatt fram. Kanskje tida er inne? Vi dro ut tre, «Vinduet» fra 1974 der hele utgaven omhandler «USA 74», «Dyade» fra 1979 viet «Bob Dylan» og «Samtiden» nummer 1 1984, «Et hefte om pressen i dag. Avisen under lupen». #blytungt.

«Vinduet» hadde redaktørene Johan Fredrik Grøgaard og Jan Erik Vold. USA-utgaven redigert av Olav Angell og Vold, som det står i kolofonen: «Treffes tirsdag 14-16». Vold skriver «USA 74» i det ytre er basert på en femukers flytur til og busstur omkring i USA i februar/mars i år. Og hva skal man si om USA? USA 74? eller ideen å lage et USA-nummer av vårt kjære blad? Kan det komme noe godt fra de kanter?»

Angell legger til blant annet «Å presse det amerikanske litterære landskapet inn på knappe 80 sider er selvfølgelig galskap. Men det er kanskje derfor vi har gjort det. Fristelsen ble for stor». Hans tittel inngir lys «Så lenge det skrives er det håp». #haikusjef.

Men, håpet er kanskje nå ute med tanke på hvem som skal styre Amerika i 4 mørke år, men i 74 ga det vel et visst håp i å lese en god prat med William Burroughs, diverse solide dikt, intervju med Allen Ginsberg og et møte med selveste Richard Brautigan. Vel verdt å re-lese. #ørretfiskeiamerika.

«Dyade» rommer altså Dylans musikk, barndom, religiøse anfektelser, tekster, et oversatt intervju med Dylan fra magasinet «Playboy» (mars 1978), oversatte tekster og de tar tak i mytene. Blant annet er det her en solid artikkel signert den nå avdøde PULS- og BEAT redaktøren Tore Olsen. Vel verdt å re-lese om «I’m just a song and dance man». #slowtraincoming.

«Samtiden» har lest, anmeldt og analysert norske dagsaviser der Bjarne Gran åpner med artikkeltittelen som passer også i dag: «Et liv etter avisdøden?». Helge Kjøllesdal er den som med lupe har lest Dagbladet. Han tar for seg hvordan denne avisa har mestret overgangen fra fullformat til tabloid under den deilige tittelen «Lykkelig forvandlinger». Det var dengang da. #hilsenklikkhallik.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.