Så lett er det å lure seg selv

«Placebodefekten» er enda en bibel for de skeptiske.

TARMPROBLEMER: Gunnar Tjomlid har mange eksempler fra sin egen bakgrunn. Men hvordan gikk det med tarmen hans? Foto: HUMANIST
TARMPROBLEMER: Gunnar Tjomlid har mange eksempler fra sin egen bakgrunn. Men hvordan gikk det med tarmen hans? Foto: HUMANIST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Gunnar Tjomlid er aktivist i det løse, internasjonale fellesskapet som kalles skeptikere. Flere av de norske aktivistene har utgitt bøker for å gjendrive tull og tøys fra svermere og sjarlataner.

Nylig fikk vi John Færseths gode bok om konspirasjonsteorier - også den på Humanist forlag - og tidligere har vi sett titler som «Åpent sinn eller høl i huet?», «Bløff eller behandling? Alternativ medisin under lupen» og «Fyrster i tåkeland».

Dokumentasjon Tjomlid - som til daglig jobber med datamaskiner - leverer en vidtfavnende gjennomgang av forskning og analyser rundt alternativ behandling.

Det handler særlig homeopati, akupunktur og kiropraktikk, og forfatteren argumenterer overbevisende for at disse metodene ikke gjør hva de sier de gjør.

Særlig gjennomgangen av akupunkturens historie, med Mao-regimets bedragerske propagandatiltak for denne påstått naturlige og ikke-vestlige metoden, er morsom og informativ lesning.

Placebo Hvis metodene virker - og det gjør de jo, i allfall i noen tilfeller - så er det ikke på grunn av det utøverne hevder at skjer under behandlingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer