Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Russ 2017

Så lett er det å skaffe falsk RusseID

Produsenten omtaler RusseID som et effektivt sikkerhetstiltak i kampen mot jukseruss. Nå rettes det fra flere hold kritikk mot selskapet bak RusseID.

RUSSETREFF: Når et av landets største russetreff går av stabelen på Tryvann i Oslo i helga, er RusseID obligatorisk legitimasjon. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RUSSETREFF: Når et av landets største russetreff går av stabelen på Tryvann i Oslo i helga, er RusseID obligatorisk legitimasjon. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jukseruss har i årevis vært en utfordring for landets russefestivaler.

Ifølge Kripos sto ikke-russ bak nesten halvparten av alle russerelaterte voldtekter i 2015. Blant gjerningspersonene var det flere ikke-russ som hadde oppsøkt russearrangementer.

I fjor ble det anmeldt 14 voldtekter som knyttes til russefeiring. Halvparten av voldtektene ble begått på offisielle russearrangementer. I fire av de 14 tilfellene var gjerningspersonen ikke russ, opplyser Kripos.

Siden 2015 har Oslo-selskapet ROK markedsført RusseID som et effektivt sikkerhetstiltak mot nettopp jukseruss. Dagbladet kan nå avdekke flere uheldige forhold knyttet til RusseID.

  • På den store russefestivalen Landstreff Lillehammer i 2016 var RusseID eneste godkjente legitimasjon. Likevel ble situasjonen ved inngangen så kaotisk at et stort antall deltakere ble sluppet inn uten at RusseID eller annen ID ble sjekket.
  • Ved helt enkle metoder fikk Dagbladet kjøpt et falskt RusseID, selv om ROK opplyser at alle søknader sjekkes både elektronisk og manuelt.

Datatilsynet reagerer

Nå i helga går den store Tryvannfestivalen av stabelen i Oslo. På festivalens hjemmesider oppgis RusseID som eneste gyldige ID for å få adgang til festivalområdet. For å få tildelt RusseID må søker blant annet oppgi hele fødselsnummeret sitt.

Datatilsynet reagerer på at Dagbladet har fått utstedt RusseID uten å måtte oppgi ytterligere informasjon som beviser om vi er russ eller ikke.

- Fødselsnummer er en lite egnet sjekk, i og med at det er ganske lett å lage et fiktivt fødselsnummer. De har ikke noen måte å verifisere at dette fødselsnummeret faktisk tilhører søkeren, sier juridisk rådgiver Gullik Gundersen i Datatilsynet.

- Når man først velger å bruke fødselsnummer for å gjøre en sjekk, og så funker ikke den alderssjekken, er det et problem, sier Gundersen.

- Forkastelig

- Å selge falsk trygghetsfølelse til russen er forkastelig.

Det sier André Titland til Dagbladet. Han har vært tilknyttet ROK fram til i fjor. Han er meget kritisk til hvordan selskapet har kontrollert RusseID-søknadene og gjennomførte ID-sjekk på Lillehammer i fjor.

KRITISK: André Titland hadde sin siste arbeidsdag hos ROK i fjor. Han er kritisk til RusseID-praksisen hos sin tidligere arbeidsgiver. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KRITISK: André Titland hadde sin siste arbeidsdag hos ROK i fjor. Han er kritisk til RusseID-praksisen hos sin tidligere arbeidsgiver. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Forretningskvinnen Mie Skard eier ROK, som også arrangerer Tryvannfestivalen.

Skard avviser kritikken og fastholder at RusseID bedrer sikkerheten på russetreff.

- André Titland kjenner ikke til hvordan RusseID-systemet fungerer nå, og dessuten gjør man noe ulovlig og straffbart hvis man bedriver identitetstyveri, skriver Mie Skard i en e-post til Dagbladet.

FESTIVALSJEF I TRYVANNFESTIVALEN: Mie Skard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FESTIVALSJEF I TRYVANNFESTIVALEN: Mie Skard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Hun fortsetter:

- Vi selger et produkt som bidrar til å gjøre russetida tryggere. Systemet har utelukket mange «jukseruss», og har i tillegg andre og svært viktige sikkerhetsfunksjoner for russen inkludert, som ulykkesforsikring i hele russetida og viktige tilleggsfunksjoner for sikkerheten på arrangementene.

10 000 solgte

For å få RusseID må man gå inn på nettstedet RT.no og oppgi blant annet fullt fødselsnummer, navn og skole. Deretter betaler man 199 kroner via betalingsportalen.

Det oppgis at hver søknad blir behandlet individuelt. Blir den godkjent, får søkeren tilsendt en digital ID til sin mobil. Den inneholder en QR-kode og bilde av søkeren.

I tillegg koster billetten til arrangementet 2990 kroner for de fire dagene med Tryvann-moro.

Skard opplyser overfor Dagbladet at rundt 10 000 RusseID-er er solgt så langt i år.

André Titland forteller at han var sentral i jobbinga med RusseID i 2015.

- Jeg jobbet med å godkjenne RusseID-er. Vi avdekket og avviste flere hundre åpenbart falske søknader. Likevel var det et problem at ROK ikke hadde tilgang til offentlige personregistre man kunne samkjøre søknadene mot. En tilsynelatende korrekt søknad, med troverdig fødselsnummer og skolekort-nummer, ville ikke blitt dobbeltsjekket, sier Titland.

Logger ikke avslag

Dagbladet har spurt Mie Skard om hvorfor ROK ber om fullt fødselsnummer i RusseID-søknaden, og hva de bruker fødselsnummeret til.

- Vi er opptatt av å sørge for best mulig sikkerhet rundt russearrangementer, og fødselsnummeret brukes for sikker identifisering, skriver Skard.

RusseID-systemet logger ikke hvor mange søknader som blir avvist, men det har blitt avvist en rekke søknader i år, forteller Skard.

Skatteetaten opplyser til Dagbladet at det ikke er adgang til å utlevere folkeregisteropplysninger til forretningsmessige formål.

- Derfor har kommersielle aktører som jobber med russ og russefeiring fått avslag når de har søkt om direkte oppslag i folkeregisteret, sier underdirektør Harald Hammer i Skatteetatens rettsavdeling.

Falsk søknad

Dagbladet har fått flere henvendelser om at det er lett å skaffe seg falsk RusseID.

FALSK RUSSEID: En ung mann tilbød seg å vise Dagbladet hvor enkelt han skaffet seg falsk RusseID til årets feiring. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FALSK RUSSEID: En ung mann tilbød seg å vise Dagbladet hvor enkelt han skaffet seg falsk RusseID til årets feiring. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

En ung mann tilbød seg å vise Dagbladet hvor enkelt han skaffet seg falsk RusseID til årets feiring. Metoden framsto urovekkende enkel, og Dagbladet ville selv sjekke om det virkelig var så lett å kjøpe falsk RusseID.

Vi søkte om RusseID på nettstedet RT.no. Ved hjelp av et troverdig fødselsnummer for en russ av året og riktig antall skolebevis-siffer, fikk vi godkjent søknaden etter få dager, selv om begge numrene var falske.

I søknaden ga vi oss ikke ut for å være en reell person. Både navn, fødselsdato og fødselsnummer var fiktive.

Dagbladet har informert RusseID om sikkerhetsbristen. De er også gjort kjent med detaljene i metoden. Dagbladet har ikke forsøkt å ta seg inn på treff med RusseID.

Mie Skard skriver at de i sitt kontinuerlige utviklingsarbeid selvfølgelig vil sørge for forbedringer om det viser seg å være hull i systemet.

- Vi har utviklet RusseID for å ivareta sikkerhet og trygghet for russen, og dette har både vi og politiet sett at har gitt gode resultater for sikkerhet på arrangementene gjennom flere år. Det vi ønsker er å bidra til en tryggere russetid, skriver Skard.

Fikk personlig russeinfo

Dagbladet har også avdekket et annet sikkerhetshull i ROKs digitale univers. Det gir ikke-russ full adgang til detaljert info om et stort antall av årets russ og hvilke treff de skal på.

Denne tilgangen fikk vi da vi i en annen RusseID-søknad oppga et fødselsnummer som viste at søker var 30 år gammel. Da fikk vi blankt avslag etter noen dager. Vi oppdaget imidlertid at vi, til tross for avslaget, hadde fått full tilgang til det lukkede sosiale russenettverket RT.no.

Der fant vi bilder og navn på hundrevis, kanskje tusenvis, av unge gutter og jenter, som har vært russ de tre siste årene, inkludert 2017.

Med denne tilgangen kunne vi som ikke-russ blant annet få oversikt over russebusser og deres medlemmer, og lenker til medlemmenes personlige profiler på Instagram og Facebook. Vi kunne også chatte direkte med guttene og jentene.

I fjor ble RT.no markedsført som lukket og sikkert. I år ble nettsamfunnet presentert som «det lukkede sosiale nettverket for russ».

Blokkert

Dagbladet har gjort ROK oppmerksom på at vi som ikke-russ fikk tilgang. Få dager seinere ble adgangen til nettsamfunnet blokkert.

Mie Skard skriver at nettsamfunnet ikke er i bruk i år.

- Man kan fremdeles registrere seg i communityet, men det har ikke blitt gjort oppdateringer der siden før russetida 2016. Det er ikke aktivt i bruk, russen bruker hovedsakelig russ.no eller Facebook.

Hun er ikke urolig over at Dagbladet fikk tilgang til russenettverket og informasjonen som lå der, blant annet om 2017-russen.

- Dette er samme informasjon som man får tilgang til på Facebook, russ.no og andre communityer hvor hvem som helst kan registrerer seg.

- Mildt sagt merkelig

Datatilsynet reagerer på forholdene rundt RT.no.

- Markedsføringa av nettsiden gjør at den skiller seg fra andre nettsamfunn, som for eksempel Facebook. Det framstår mildt sagt som merkelig hvis du markedsfører noe som en sikker kommunikasjonskanal for russ, og så er tjenesten tilgjengelig for folk som ikke er russ. Det framstår ikke som om det er god nok sikkerhet på denne siden i forhold til det de kommuniserer ut, sier Gullik Gundersen i Datatilsynet.

- Vi har ikke opplevd dette som problematisk. Vi har bygget communityet etter modell av russ.no, som gjennom mange år har vært det største communityet for russ, sier Skard, som opplyser at RT.no etter årets russetid blir en nyhetsportal og ikke lenger et community med slike funksjoner.

Trøbbel på Lillehammer

I fjor samarbeidet ROK også med russetreffet på Lillehammer, som hadde over 5000 besøkende per dag. Der var RusseID eneste godkjente legitimasjon. Det gikk ikke bra.

- Den første kvelden ble køen foran RusseID-bua på et tidspunkt så lang, at arrangør i samråd med treffets sikkerhetsansvarlige besluttet å slippe folk inn uten kontroll av legitimasjon, sier administrerende direktør Hans Rindal i Olympiaparken Lillehammer.

Han beskriver antallet personer som slapp inn uten å få ID sjekket, som «vesentlig», men ønsker ikke å utdype tallet.

Politiet ble kontaktet

- Konsekvensen av sikkerhetsbristen er at RusseID i år ikke er eneste legitimasjon som kreves på Lillehammer, sier Rindal.

Han bekrefter at treffets deltakere ikke ble informert om problemene, men oppgir at politiet ble kontaktet.

André Titland jobbet for ROK under treffet på Lillehammer i fjor.

- Jeg mener mye av problemene skyldtes at systemet rundt RusseID brøt sammen. Det førte til stor kødannelse, i begynnelsen lot jeg som jeg skannet, men køene vokste og til slutt ble folk bare sluppet inn uten at jeg skannet RusseID, sier Titland.

Dette er en framstilling Mie Skard ikke godtar.

- RusseID-systemet brøt ikke sammen. Det kom for mange gjester på en gang, slik at vaktene valgte å slippe folk inn framfor å ha den nødvendige kontrollen i inngangen. Det var arrangøren som tok den avgjørelsen, ikke vi, opplyser Mie Skard.

Hun hevder at køproblematikken ble utløst av at Landstreff Lillehammer stilte med for få vakter for kontroll av RusseID.

- En grundig sikkerhetssjekk kan skape køer dersom det ikke er beregnet nok personell til håndteringen. Vi mener at en slik kontroll er viktig, og syns det er leit at Lillehammer på et tidspunkt i fjor valgte å nedprioritere nødvendig adgangskontroll for å slippe gjestene raskere inn, skriver Skard.

Hans Rindal i Olympiaparken Lillehammer kjenner seg ikke igjen i Skards beskrivelse av situasjonen.

- Det var ROK som hadde ansvar for å bemanne RusseID-boden, der køen oppsto. Vi stilte med vakter ved innslippet til selve festivalområdet, men det var ikke noen kø der, sier Rindal.

Mie Skard mener dette er en tøysete bortforklaring.

Brøt samarbeidet

Dagbladet er kjent med at det pågår en konflikt mellom ROK og Olympiaparken Lillehammer i kjølvannet av fjorårets treff. Den oppsto etter at Olympiaparken brøt samarbeidet med ROK i fjor sommer.

- Vi diskuterer fortsatt sluttoppgjøret etter avtalehevingen. ROK mener de har krav mot oss, noe vi stiller oss uforstående til, sier Rindal.

- Vi ser fram til å finne en rettferdig løsning på uenighetene gjennom rettssystemet framfor i avisspaltene, skriver Skard.

Trivsel på Tryvann

Hun mener RusseID er et av flere momenter som har gitt økt trygghet og trivsel på Tryvann-treffet de siste årene.

- Vi gleder oss over at russetreffene på Tryvann er både trygge og gode arrangementer. Tett dialog med politi og grundig planlegging er viktig for sikkerheten, sier Mie Skard.

Ida Dahl Nilssen, kommunikasjonssjef i Kripos, sier at deres generelle inntrykk er at russe-arrangørene har jobbet mye med sikkerhet de siste årene, og at arrangementene dermed er tryggere.

- Dersom Dagbladet har avdekket en sikkerhetsbrist, går vi utifra at russe-arrangørene ser på det. Når det gjelder de voldtektssakene som har kommet tidligere år er det riktig at det er ikke-russ blant de antatte gjerningspersonene. Kripos er likevel ikke kjent med at disse skal ha brukt russe-ID på falsk grunnlag.