PENGER Å TJENE: Delingsøkonomien er på frammarsj, men fortsatt er det mange som vegrer seg fra å ta del, skriver forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.
PENGER Å TJENE: Delingsøkonomien er på frammarsj, men fortsatt er det mange som vegrer seg fra å ta del, skriver forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.Vis mer

Så lett kan du tjene penger på delingsøkonomien

Delingsøkonomien har gjort det mye lettere for den vanlige kvinnen og mannen i gata å tjene penger på ting de allerede eier. Men mange sitter fortsatt på gjerdet.

Meninger
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea Vis mer

En av de delingsøkonomiske historiene som har gjort størst inntrykk på meg, og som samtidig illustrerer godt hvilke muligheter delingsøkonomien inviterer til, er finurlig nok den om Rachel Cheung Hiu-tung.

Cheung Hiu-tung har skapt sin egen arbeidsplass ved å leie ut kofferter til reiseglade innbyggere i Hong Kong. I Hong Kong er det nemlig trangt om plassen og mange bor i små boliger, hvor oppbevaringsplass er mangelvare. Dette byr på utfordringer. Det å leie ut kofferter var derfor en enkel, men også en svært kløktig måte å tjene penger på.

Stadig flere benytter seg av delingsøkonomiske løsninger også i Norge. Og det siste året har bruken utviklet seg i rekordfart. Andelen som tilbyr delingsøkonomiske tjenester har imidlertid ikke utviklet seg i like raskt tempo. Faktisk er den nærmest på stedet hvil.

I en Gallupundersøkelse Nordea har gjennomført svarer tre prosent at de hadde tatt aktivt del som tilbydere i delingsøkonomien, de siste tolv måneder. I fjor var det to prosent som svarte det samme. Denne delen av delingsøkonomien vokser altså i liten grad, og det til tross for at delingsøkonomien har gjort det mye lettere for den vanlige kvinnen og mannen i gata å tjene penger på ting de allerede eier. Og det til og med skattefritt.

Hele eller deler av boligen din kan du for eksempel leie ut skattefritt via Airbnb. Skattefritaket fordrer imidlertid at du selv benytter en del av boligen, som har en høyere utleieverdi enn den delen du leier ut. Eventuelt kan du leie ut en større del av boligen skattefritt så lenge leieinntektene ikke overstiger 20.000 kroner i året. Fritidsboligen din kan du også leie ut skattefritt. Så lenge du selv bruker hytta jevnlig, mesteparten av året, kan du nyte godt av 10.000 skattefrie leieinntekter i året. Av inntekter ut over dette er 85 prosent skattepliktige. Bilen din kan du for eksempel leie ut på Nabobil.no. Du kan tjene 10.000 skattefrie kroner på bilutleie, men dette fordrer at du også bruker bilen privat.

Selv om reglene er ganske klare anbefaler jeg alle som vurderer å leie ut noen av eiendelene sine til å sette seg godt inn i skattereglene. Og ta gjerne kontakt med Skatteetaten om du er usikker på noe.

Mange som vegrer seg fra å ta del i det som blir omtalt som, «den nye økonomien» (både som tilbydere og kjøpere) gjør det fordi de kvier seg for å dele tingene sine med andre mennesker. 32 prosent svarer dette. En god del føler seg rett og slett ikke trygg, og synes det er uklart hva man skal gjøre om noe går feil. 16 prosent svarer dette. Å sikre seg når man for eksempel skal leie ut tingene sine er viktig.

Skal du leie ut eiendelene dine er det viktig å påse at man er forsikret. Selv om Airbnb har en vertsgaranti, som i følge nettsiden forsikrer verter på opptil 1 million dollar, bør du sørge for at du har en egen forsikring. Det er uklart om Airbnbs vertsgaranti dekker alle typer skader eller hendelser. Men selv med en innboforsikring er det ikke gitt at du er godt nok sikret. Selv om innboforsikringen også gjelder når du leier ut sporadisk finnes det unntak. Denne forsikringen dekker for eksempel normalt ikke tyveri der du har sluppet folk inn i leiligheten. Noe du da må gjøre om du leier ut boligen din til andre. Jeg anbefaler derfor at man rydder bort kostbare gjenstander og gjenstander man er glad i.

Det er også lurt å lage husregler og at du er påpasselig med å informere dine leieboere om disse. Gjør gjestene oppmerksom på hvordan du ønsker at de skal oppføre seg. Opplys dem for eksempel om at det ikke er lov å røyke inne og at det er stille før klokken 23 dersom du har borettslagsregler der du bor.

Skal du selv reise bort når du leier ut din bolig er det lurt å alliere seg med venner eller familie, som kan være tilgjengelig om det skulle skje noe mens du er borte eller om leieboerne lurer på noe eller trenger hjelp.