Så mye billigere er det å eie

Dette regnestykket forklarer hvorfor «alle» vil eie bolig.

DYRT, MEN LURT: De lave rentene gjør at det å eie i de fleste regnestykker vil være en langt bedre beslutning for privatøkonomien enn å eie. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
DYRT, MEN LURT: De lave rentene gjør at det å eie i de fleste regnestykker vil være en langt bedre beslutning for privatøkonomien enn å eie. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Meninger

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan Vis mer

Lave renter gjør det attraktivt å eie bolig. Det er billig å betjene et lån. Og de aller fleste regnestykker viser at de månedlige leiekostnadene er høyere enn det man må ut med for å betjene et boliglån.

Generaliserer vi litt er det ganske enkelt å illustrere hvor mye du taper på leie fremfor å eie en bolig. I eksempelet under er det tatt utgangspunkt i kjøp av en bolig til 3 millioner kroner. Til en nominell fastrente på i gjennomsnitt 2,60 prosent, med nedbetaling over 25 år. Leieprisen er satt til 12.500 kroner. Ikke uvanlig for en bolig i sentrale strøk.

Skulle ikke boligprisene endre seg, verken opp eller ned, så er gevinsten ved å eie en bolig nesten 210.000 kroner (gitt alle forutsetningene). Skulle boligprisene øke, noe de har gjort de siste årene, vil du sitte igjen med langt mer. Om vi for eksempel tar utgangspunkt i at boligprisene øker med ti prosent de neste fem årene så lønnsomhet og gevinst øke til cirka 510.000 kroner. Det fordi du nyter godt av at boligen har steget i verdi når du selger den.

Eksempelet gjør det lett å forstå hvorfor så mange, deriblant mange unge, ønsker å bli boligeiere så fort som mulig. Her er det tatt utgangspunkt i at boligprisene øker med 10 prosent de neste ti årene.

Så mye billigere er det å eie

Man vet imidlertid aldri hvordan boligprisene vil utvikle seg i fremtiden, og om hvorvidt man vil tape eller tjene på et boligkjøp. Jeg tenker imidlertid at boligkjøp nesten alltid er en god idé. Så lenge man kjøper for å bo, og ikke i hovedsak for å tjene penger, og man har et langtidsperspektiv på investeringen sin.

Men vært bevisst på at boligprisene kan synke og renten kan øke, og dette påvirker regnestykket i negativ forstand for boligeiere.

For eksempel; Gitt alle de andre forutsetningene vil du i et scenario, der boligprisene holder seg uendret og den nominelle fastrenten over fem år er 6,5 prosent, «tape» i overkant av 36.000 kroner på å eie fremfor å leie i følge modellen.

Skulle for eksempel boligprisene falle med 7 prosent de neste fem årene og den nominelle fastrenten er 2, 6 prosent i perioden vil det også være mer gunstig å leie fremfor å eie i følge modellen.

Merk imidlertid at avdrag på boliglånet ikke er med i regnestykket, da dette på mange måter kan ses på som tvungen sparing.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.