EGENKAPITAL: Siden april har boligprisene falt. Sjekk hvor mye mindre du må ha i egenkapital for å kjøpe leilighet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
EGENKAPITAL: Siden april har boligprisene falt. Sjekk hvor mye mindre du må ha i egenkapital for å kjøpe leilighet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Boligkjøp:

Så mye billigere er det å
kjøpe bolig nå

Sjekk status i din by.

Meninger

Boligmarkedet er ikke like brennhett som det en gang var, og flere steder i landet har prisene falt de siste månedene. Det gjør at du trenger langt mindre egenkapital for å kjøpe deg en bolig i dag. Og dette er gode nyheter for de som enda ikke har realisert boligdrømmen.

Spaltist

Elin Reitan

er forbrukerøkonom i Nordea.

Siste publiserte innlegg

Studerer vi Eiendom Norges prisindeks i april og september og prisstatistikk blir det tydelig hvor mye boligprisene faktisk har falt, enkelte steder i landet, og hvor stor betydning dette har på pengene du må ut med for å komme deg inn på boligmarkedet.

Mens du i april i år måtte ut med 3,5 millioner kroner for en 50 kvadratmeter stor leilighet i Oslo, må du i dag ut med rundt 3,2 millioner kroner. Egenkapitalbehovet har sunket fra cirka 525 000 kroner til cirka 480 000 kroner. Eller i overkant av 44 000 kroner.

Også i flere andre store byer rundt om i landet er det blitt billigere å kjøpe bolig. I Bergen har egenkapitalbehovet for en 50 kvadratmeter stor leilighet falt med over 9 000 kroner, i Trondheim med nær 7 000 kroner, i Tromsø med over 5 000 kroner og i Stavanger med nær 4 000 kroner.

Til tross for fall i boligprisene bør du bevege deg med varsomhet når du skal kjøpe bolig. Legg bort følelsene og sett deg en budgrense før du begir deg ut i en budrunde. Det kan også være lurt å unngå å gå opp i pris når megleren presser prisen og du er den eneste igjen i budrunden. Luk bort ugunstige objekter. Sørg også for at du ikke låner over evne. Boliglånsrenten kan stige i fremtiden, og du må tåle renteoppgangen.

Så mye billigere er det å kjøpe bolig nå