Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Karpe

Så mye kan de tjene

Karpe vil ta «SAS Plus/SAS Pussy»-universet til en alternativ framtid i 2021 - og fylle Spektrum ti ganger. Allerede fredag morgen er over halvparten av billettene utsolgt.

SKREKKBLANDET FRYD: Ti storkonserter i Oslo Spektrum og fem intimkonserter i Skien. Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid i Karpe har planene klare for de neste to årene. Video: Karpe Vis mer

Som Karpe Diem fylte de Oslo Spektrum tre ganger i 2017. Nå har Karpe tatt mål av seg til å gjøre det samme ti ganger i august 2021.

- Vi elsker å lage opplevelser for folk. Men mange av ideene våre stopper på grunn av økonomi, sikkerhet og tid. Mest tid. Nå har vi halvannet år til å planlegge, og halvannen måned i Spektrum.

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel sitter i et anonymt lokale i Hausmanns gate i Oslo. På veggene henger bilder fra promovideoen de nettopp har sluppet på Instagram. Et romskip som flyr fra Oslo til Skien. Rapduoen som astronauter på hvert sitt esel.

I en annen teaser sier de «enten blir det legendarisk eller så blir det krise».

- «Ghostbusters» er et stikkord, vi vil ta «SAS Plus/SAS Pussy»-universet til en alternativ framtid, sier Magdi.

- Men selv om det er det vi ser for oss, tar planene våre alltid en uventet retning. Det er ikke alltid det vi synes er kult blir like kult for publikum, og da må vi tenke nytt, fortsetter Chirag.

Ifølge salkartet som ligger på hjemmesiden til Oslo Spektrum så vil selve scenen plasseres midt på gulvet, med ståplasser rundt på alle kanter. I tillegg til de vanlige sitteplassene blir det publikumsareal også der scenen pleier å være.

Tenker stort: Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel vil gi seg selv handlingsrom til å gjennomføre ideer utenom det vanlige.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Tenker stort: Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel vil gi seg selv handlingsrom til å gjennomføre ideer utenom det vanlige. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Skien og Spektrum

Gutta beskriver prosjektet de skal i gang med som todelt.

- Det blir både det største og det mest intime vi har gjort.

De som kjøper billetter til en av Oslo Spektrum-konsertene kan melde seg på til en trekning der hundre publikummere får gratisbilletter til fem intimkonserter med 20 personer på hver. Disse skal holdes i 2020 i Festiviteten i Skien, det ærverdige kulturhuset Karpe kjøpte i 2018.

- Vi har 3000 kvadratmeter og mer enn 100 rom til rådighet. Det vi ønsker å gjøre der er det motsatte av en konvensjonell konsert. Vi skal bruke hele bygget, og blant annet teste ut ideer til Spektrum.

Festiviteten: Kulturhuset Karpe har kjøpt i Skien. Foto: Bitjungle/Wikipedia
Festiviteten: Kulturhuset Karpe har kjøpt i Skien. Foto: Bitjungle/Wikipedia Vis mer

- Det blir litt som gullbillettene i «Charlie og sjokoladefabrikken»?

- Bortsett fra at det bare er lov med en søknad per person. Det går ikke an å hacke systemet ved å kjøpe masse sjokolade, smiler Magdi.

Stort totalbudsjett

De siste åra har Karpe tjent gode penger. Driftsinntektene til Karpe Diem AS var i 2016 på 11,9 millioner. Dette økte til 23,8 millioner i 2017, mens de gikk ned til 5,7 millioner i «hvileåret» 2018.

I 2019 har rapduoen i tillegg til å gi ut EP-en «SAS Plus/SAS Pussy» gjennomført en klubbturné og fem festivalkonserter.

- Hva med økonomien i det dere skal gjøre i Skien og Spektrum, dette må bli dyrt?

- Skien blir jo minus, minus. Men det går inn i et stort totalbudsjett. Alt betaler for alt.

- Hvordan finansierer dere dette, har dere noen sponsorer?

- Ingen sponsorer, ingen statlig underskuddsgaranti. Vi gjør dette selv, sier Magdi.

- Hvis du har sett videoen vi la ut i dag, så sitter vi på to esler. Det er mitt forsvar hvis det går til helvete, smiler Chirag.

Eier kulturhus: Gratiskonserten for 100 utvalgte i Skien neste år blir noen helt eget, og en testplattform for ideer til Oslo Spektrum. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Eier kulturhus: Gratiskonserten for 100 utvalgte i Skien neste år blir noen helt eget, og en testplattform for ideer til Oslo Spektrum. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Blir dette den dyreste konsertproduksjonen i Norge noensinne?

- Vi har så vidt begynt å planlegge, så der har vi ikke oversikten enda. Men jeg har følelsen av at det kommer til å bli det. Og det er klart vi er redde for at det ikke skal gå, noe annet ville være rart, sier Magdi.

- Med det er ikke ekte frykt, som den man føler for kreft eller underkjølt regn. Dette er noe vi gjør fordi vi har lyst og kan.

Kapasitet på 100 000

Chirag og Magdi synes ikke det betyr så mye at de landet på akkurat ti konserter.

- Antallet er ikke så viktig. Men å gå fra tre til ti konserter gir oss større handlingsrom. Sist var det en utfordring å sikre ideene, bare sikkerheten knyttet til bassenget med tanke på vekt, elektrisitet og så videre var krevende. Med mer tid har vi muligheter til å tenke større. Eller mindre.

Spektakulært: Karpe Diem i Oslo Spektrum i 2017. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
Spektakulært: Karpe Diem i Oslo Spektrum i 2017. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Karpe vil ikke ut med nøyaktig hvor mange billetter de legger ut til Spektrum-konsertene. Men sist var det ca. 9000 publikummere per konsert.

De utsolgte opptredenene fikk Dagbladets anmelder til å trille en sekser på terningen. Konsertfilmen «Adjø Montebello» solgte mer enn 50 000 kinobilletter i løpet av kort tid.

Ifølge Karpes promobyrå og management Little Big Sister blir kapasiteten i Oslo Spektrum denne gangen rett over 100 000 totalt på alle konsertene. Billettprisene varierer fra 630-1375 kroner pluss avgift.

Tar vi utgangspunkt i en snittpris på 800 vil det si billettinntekter i størrelsesorden 80 millioner - dersom Karpe klarer å selge ut ti konserter i perioden 7.-28. august 2021.

- Hva skal dere gjøre i 2020?

- Bortsett fra Skien og planleggingen av Spektrum blir det ingen konserter. Men vi har tenkt oss en tur i studio.

Alle ståplassene utsolgt

Fredag klokken 10 er over halvparten av billettene utsolgt, sier manager Silje Larsen Borgan til Dagbladet.

Blant de gjenstående er det kun sitteplasser igjen - ståplassene er allerede revet bort. Hvor lang tid det kan ta før alle billettene eventuelt er utsolgt, er ifølge Borgan for tidlig å si.

- Vi følger nøye med og ser at interessen er stor. Men det er for tidlig å si noe mer, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media